Disable_right_click


Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Άγιος Γεώργιος

Σήμερα, μια μέρα μετά την Ανάσταση, τιμάται ο άγιος Γεώργιος! Απ'τους πιο γνωστούς άγιους της Ορθοδοξίας και πολύ αγαπητός. Όχι μόνο στις ορθόδοξες χώρες, αλλά και από άλλους λαούς. Η χάρη των θαυμάτων του απλώνεται ακόμα και στους μουσουλμάνους, οι οποίοι αυτήν την ημέρα σπεύδουν να τον τιμήσουν!
Μεγαλομάρτυρας, που έζησε τον καιρό του ρωμαίου διώκτη Διοκλητιανού. Στρατιωτικός του ρωμαϊκού στρατού και στρατιώτης μέγας του Κυρίου. Ας διαβάσουμε αυτή την ημέρα το βίο του που είναι θαυμαστός. Χρόνια πολλά σε όσους έχουν το όνομά του! Ας έχουμε την ευχή του και ας ζητούμε την προστασία του!
Χριστός ανέστη αδέρφια!

Απολυτίκιο:

Ως τῶν αἰχμαλώτων ἐλευθερωτὴς καὶ τῶν πτωχῶν ὑπερασπιστής, ἀσθενούντων ἰατρός, βασιλέων ὑπέρμαχος, Τροπαιοφόρε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε, πρεσβεῦε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τάς ψυχὰς ἠμῶν.

Ως (ο) ελευθερωτής των αιχμαλώτων και υπερασπιστής των φτωχών, γιατρός των ασθενών, υποστηρικτής των βασιλιάδων, Τροπαιοφόρε Μεγαλομάρτυρα Γεώργιε, παρακάλεσε το Χριστό το Θεό, να σωθούν οι ψυχές μας. (πιο ελεύθερα και μάλλον πιο όμορφα-στρωτά μεταφρασμένο: να σώσει τις ψυχές μας)

Μεγαλυνάριο:

Μέγας ἐν ἀθλήσει ἀναδειχθείς, ὡς τροπαιοφόρος, καὶ ἐν θαύμασιν εὐκλεής, μέγας ἀντιλήπτωρ, τῆς Ἐκκλησίας ὤφθης, Γεώργιε παμμάκαρ, Μαρτύρων καύχημα.
Μεγάλος (Μέγας) αφού αναδείχτηκες στα μαρτύρια, ως τροπαιοφόρος, και ένδοξος στα θαύματα, μεγάλος υπερασπιστής της Εκκλησίας φάνηκες (αναδείχτηκες), Γεώργιε πανευτυχή (ή καλύτερα παμμακάριστε), καύχημα των Μαρτύρων.

(Ευχαριστούμε πολύ τον φίλο για τις μεταφράσεις!)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου