Disable_right_click


Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Παναγία Μυρτιδιώτισσα

Μιας και σήμερα είναι η γιορτή της Παναγίας μας, αποφάσισα να μιλήσω για μια απ'τις θαυματουργές της εικόνες, την Παναγία την Μυρτιδιώτισσα.
Βρίσκεται στα Κύθηρα, στο μεγαλύτερο μοναστήρι του νησιού. Το μοναστήρι το επισκέφτηκα το 2006 και μου έκανε εντύπωση ο χώρος. Είναι χτισμένο σ'ένα φυσικό άνοιγμα και γύρω-γύρω το μάτι σου δε χορταίνει να βλέπει μυρτιές. Η θαυματουργός εικόνα Της βρίσκεται μέσα στη μονή. 
Λέγεται ότι ένας τσοπάνος πριν πολλά χρόνια είδε στ'όνειρό του έναν άγγελο να του υποδεικνύει ένα συγκεκριμένο σημείο στο χώρο περίπου που έβοσκε τα πρόβατά του. Την επόμενη μέρα πήγε γεμάτος αγωνία και ιερό δέος και στο υποδεδειγμένο σημείο βρήκε την εικόνα. Την πήρε στο σπίτι του. Κάθε βράδυ, όμως, η εικόνα εξαφανιζόταν και πήγαινε εκεί που την είχε βρει: δίπλα σε μια μυρτιά. Συγκλονισμένος εκείνος, την ξανάπαιρνε σπίτι του, κάθε βράδυ όμως η εικόνα ξαναπήγαινε μόνη της στη μυρτιά. Άγγελος εμφανίστηκε πάλι στο τσοπάνο και του'πε πως πρέπει να αφήσει την εικόνα εκεί, δίπλα στη μυρτιά. Έτσι, σιγά-σιγά, χτίστηκε προσκυνητάρι εκεί και κατόπιν το μοναστήρι ολόκληρο.
Στην εικόνα δεν φαίνονται πλέον τα πρόσωπα, λόγω της φθοράς του χρόνου. Όμως, η Παναγία επιτρέπει σε ορισμένους προσκυνητές να δουν το πρόσωπό της. Συνήθως, κάτι τέτοιο συνοδεύεται και από θαύμα. Η Παναγία Μυρτιδιώτισσα γιορτάζει 24 Σεπτεμβρίου.
Η Παναγιά να μας σκέπει όλους!

υγ: Όσοι γιορτάζετε σήμερα, χρόνια σας πολλά πολλά πολλά κι ευλογημένα!

4 σχόλια: