Disable_right_click


Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Η φωτογραφία της εβδομάδας


Η λαύρα του αγίου Σάββα στην έρημο της Ιουδαίας
(Από πρόσφατο προσκύνημα ενός φίλου στους αγίους Τόπους τον οποίο και ευχαριστώ θερμά!)

υγ1: Θα ακολουθήσουν και άλλες φωτογραφίες του εν καιρώ
υγ2: Χρόνια πολλά! Η Παναγία της Σκέπη ας μας σκεπάζει όλους! (Σήμερα το βράδυ ας θυμηθούμε στην προσευχή μας όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για να'μαστε ελεύθεροι)

8 σχόλια:

  1. Πόσο οικεία και όμορφα είναι πάντα τα χρώματα και οι εικόνες από την Ιουδαία.... Νοσταλγία....

    Πως καθιερώθηκε η γιορτή της αγίας Σκέπης.

    Στα χρόνια του βασιλέως Λέοντος του Μεγάλου (457-474 μ. Χ.) ζούσε στην Κων/πολη ο όσιος Ανδρέας, ο κατά Χριστόν σαλός. Σαλός είναι ο τρελλός και κατά Χριστόν σαλοί ονομάζονται κάποιοι άγιοι, οι οποίοι κάνανε κάποια περίεργα και παράλογα πράγματα, με απώτερο σκοπό να τους θεωρούν παλαβούς ή παλιανθρώπους και να μη τους τιμούν οι άνθρωποι· και έτσι αυτοί να ζουν εν ταπεινώσει και αφανεία. Μια νύχτα που γινότανε αγρυπνία στο ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, ο όσιος Ανδρέας μαζί με τον μαθητή του Επιφάνιο, που έγινε αργότερα πατριάρχης Κων/πόλεως (520-536 μ. Χ.), είδαν την Υπεραγία Θεοτόκο οφαλμοφανώς, όχι σε όραμα, να μπαίνει από την κεντρική πύλη του ναού. Την συνόδευαν οι παρθένοι Ιωάννης ο Πρόδρομος και Ιωάννης ο Θεολόγος και πλήθος αγγέλων. Αφού μπήκε μέσα στο ναό προχώρησε στον σολέα. Εκεί γονάτισε και προσευχήθηκε πολλή ώρα με θερμά δάκρυα υπέρ της σωτηρίας των πιστών, ενώ την βλέπανε μόνο ο Ανδρέας και ο Επιφάνιος. Αφού προσευχήθηκε για πολύ η Θεοτόκος σηκώθηκε και μπήκε μέσα στο ιερό, όπου φυλασσόταν το μαφόριο της δηλαδή το τσεμπέρι της, το πήρε στα χέρια της και βγαίνοντας έξω το άπλωσε πάνω από τους πιστούς, για να δείξει ότι τους σκέπει και τους προστατεύει.

    Αυτό είναι το γεγονός το οποίο στάθηκε αφορμή η Εκκλησία μας να καθιερώσει την γιορτή της αγίας Σκέπης δηλαδή τη γιορτή προς τιμή της Παναγίας, η οποία σαν τη φωτοφόρο νεφέλη που σκέπαζε τη μέρα και φώτιζε τη νύχτα τους Ισραηλίτες στην έρημο, σκέπει και προστατεύει το λαό του Θεού και φωτίζει τους πιστούς στο δρόμο για την τελείωση. Πως μας σκεπάζει και πως μας προστατεύει η Παναγία μας; Με τις προσευχές της, με τις παρακλήσεις της και με τα δάκρυά της.

    http://www.impantokratoros.gr/agia-skeph.el.aspx

    Η χάρη της να μας προστατεύει!!
    Καλημέρα από το χιονισμένο Μόναχο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη, σ'ευχαριστούμε πολύ!! [Όσοι δε γνωρίζουν τον όσιο Ανδρέα τον δια Χριστόν σαλό, ας μπουν εδώ: http://aoratigonia.blogspot.gr/2011/06/blog-post_04.html]

      υγ: Χιονισμένο;;! Και τι δε θα΄δινα για λίγο ice skating! Καλή συνέχεια Ελένη :)

      Διαγραφή
  2. Χρόνια πολλά!!!!
    Η Παναγία ας μας σκεπεί σε κάθε μας βήμα!
    Ζήτω το έθνος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολύ ωραία η φωτογραφία, θα περιμένω και τις άλλες
    χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας
    ζήτω το έθνος
    ζήτω το ΟΧΙ του Μεταξά
    η Παναγία ας προστατεύει όλο το κόσμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Aegean έχει 3 πτήσεις κάθε μέρα από Θεσσαλονίκη!
    Θα ήταν ιδιαίτερη χαρά να σε ξεναγήσω. ;-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή