Disable_right_click


Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Ασύνορα σύνορα


Σήμερα θα'θελα να σου μιλήσω για κάτι που διάβασα στο ευαγγέλιο χτες: "πάντα μοι έξεστιν, αλλ'ου πάντα συμφέρει. Πάντα μοι έξεστιν, αλλ'ου πάντα οικοδομεί. Μηδείς το εαυτού ζητείτω, αλλά το του ετέρου έκαστος".

Όσο καθόμουν και τα σκεφτόμουν μετά τόσο χανόμουν. Έχουν τέτοιο μεγάλο βάθος αυτές οι φράσεις... Δεν περιγράφουν απλά τις έννοιες της ελευθερίας και της αγάπης. Τις οριοθετούν μέσα σ'ένα ασύνορο,ζωογόνο πέλαγος: αυτό της θεϊκής παρουσίας Του. Εκεί που δεν υπάρχει ούτε θάνατος ούτε κόλαση ούτε φθορά. Παρά μόνο μια ατέλειωτη χαρά. Απερίγραπτο...

14 σχόλια:

  1. Μεγάλος ο προβληματισμός για το θέμα της ελευθερίας, αυτού του θεόσδωτου δώρου...αλλά και των συνεπειών του...
    Σκέφτομαι πως,θέλοντας να κινηθώ ελεύθερα και ενεργώντας πολλές φορές χωρίς δεσμεύσεις και όρια, καταλήγω δούλη των παθών μου...

    Καλημέρα, Σεβάχ και σε ευχαριστούμε και πάλι για την αγάπη σου να μας συντροφεύεις καθημερινά. Να είσαι καλά και εσύ και όλοι οι φίλοι της Αόρατης γωνιάς. Ο Θεός μαζί μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Αλεξία μου!
      Προσπάθεια χρειάζεται! Κ ελπίδα! Κ όλα είναι δυνατά χάρη σ'Αυτόν!

      Διαγραφή
  2. Είμαι έτοιμη να βουτήξω
    σ' ένα τέτοιο πέλαγος,
    έστω
    και χειμωνιάτικα!
    Έξεστί μοι;
    Χαίρε....

    ερωδιός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η φράση αυτή είναι πανίσχυρη Σεβάχ. Όλα επιτρέπονται, αλλά δε συμφέρουν όλα...
    Πόσο σημαντικό μάθημα είναι αυτό για όλους μας. Ο Θεός μάς άφησε ελεύθερους σε αυτόν τον κόσμο που οικοδόμησε να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Εκεί μας έδωσε και τις οδηγίες του αν θελήσουμε να χρησιμοποιήσουμε για το ποιό μας συμφέρει τελικά, τί να κάνουμε ελεύθερα για τον συνάνθρωπό μας και πότε.

    Πριν λίγο διάβασα και ένα απόσπασμα των λόγων τον Μ. Αντωνίου, που ταιριάζει με αυτό που λέμε και απαντά στο τί είναι συμφέρον για μας.
    "Ο αληθινά λογικός άνθρωπος μια μόνο φροντίδα έχει, να υπακούει και να είναι αρεστός στο Θεό, τον Κύριο των όλων, και σε τούτο και μόνο να ασκεί την ψυχή του, πως να γίνει αρεστός στο Θεό, ευχαριστώντας Τον για τη μεγάλη και εξαιρετική πρόνοιά Του και την κυβέρνηση όλου του κόσμου, όποια κι αν είναι η θέση του στη ζωή. Γιατί είναι παράλογο να ευχαριστούμε τους γιατρούς όταν μας δίνουν τα πικρά και αηδιαστικά φάρμακα για χάρη της υγείας του σώματός μας, να είμαστε όμως αχάριστοι στο Θεό για όσα φαίνονται σε μας δυσάρεστα και να μην αναγνωρίζουμε ότι τα πάντα γίνονται όπως πρέπει και προς το συμφέρον μας σύμφωνα με την πρόνοιά Του. Γιατί η αναγνώριση αυτή και η πίστη στο Θεό είναι η σωτηρία και η τελειότητα της ψυχής".
    Καλημέρες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Δημήτρη.
      Υπέροχο κ διδακτικό το απόσπασμα. Ίσως το βάλω ξεχωριστή ανάρτηση.
      Καλή ξεκούραση, αδερφέ!

      Διαγραφή
  4. " Τις οριοθετούν μέσα σ'ένα ασύνορο,ζωογόνο πέλαγος: αυτό της θεϊκής παρουσίας Του" τι υπέροχη φράση, τι πανέμορφη φωτογραφία...!
    Μακάρι να ζούμε καθημερινά αυτή την χαρά...!
    Καλό σου βράδυ εν Χριστώ αδελφέ μου :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μακάρι όλοι μας να ήμασταν αληθινοί Χριστιανοί και να ακολουθούσαμε κατά γράμμα το θέλημα Του..Δυστυχώς φίλε ου κάπου διάβασα και το θυμάμαι πάντα..ο Χριστιανισμός και ο Κομουνισμός είναι δύο θεωρίες μοναδικές μα ..ανεφάρμοστες.Πες μου ένα Χριστιανό που θα γυρίσει το μάγουλο , θα δώσει τα μισά από ότι έχει, θα πάει στις φυλακές, θα συγχωρέσει τον εχθρό του..θα πλύνει τα πόδια των κατωτέρων του. Ήμαστε μόνο κατ' όνομα Χριστιανοί φίλε μου και φοβόμαστε τον θάνατο γιατί ..δεν πιστεύουμε στην συνέχεια της ζωής μας κάπου αλλού.Απλά ..κάνουμε ότι μπορούμε όσοι το μπορούμε να πλησιάσουμε στη θεωρεία Του , τις οδηγίες και τις πράξεις Του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχτίδα μου, συμφωνώ πως χρειαζόμαστε αγώνα κ δουλειά!
      Χριστιανισμός όμως κ κομουνισμός είναι δύο θεωρίες εκ διαμέτρου αντίθετες κ σε καμία περίπτωση σχετικές!!!! Πώς το'λεγε ο γέροντας; "Κομουνισμός λέει: Έχει ο άλλος κ δεν έχεις εσύ;Πάρ'του! Ο χριστιανισμός λέει: Έχεις εσύ κ δεν έχει ο άλλος; Δώσ'του!"

      Βέβαια, είμαστε απαράδεκτοι εμείς οι χριστιανοί (σωστά το λες κ συμφωνώ!) καθότι μένουμε μονάχα στη θεωρία τις περισσότερες φορές. Αλλά λίγο-πολύ κάνουμε προσπάθεια. Παρόλο που συνέχεια πέφτουμε.
      Η διαφορά, όμως, είναι ότι αν το θέλουμε, όλα γίνονται!! Όλα!

      Καλό ξημέρωμα, καλή μου :)

      Διαγραφή
  6. Σεβάχ μου, όμορφη η ανάρτησή σου!
    Η εικόνα, τα λόγια σου, αυτό που παρέθεσες από το ευαγγέλιο, ο τίτλος.. πραγματικά δεν έχω λόγια!!
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή