Disable_right_click


Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Scripta manent ή αλλιώς: η ψυχή είναι αθάνατη

Πριν λίγο καιρό κοιμήθηκε ένας γνωστός μου. Μετά το τέλος της κηδείας περιπλανήθηκα για λίγο στο νεκροταφείο και επισκέφτηκα τάφους γνωστών μου που εδώ και χρόνια έχουν διαβεί το κατώφλι τ'ουρανού.
Μεταξύ αυτών και ο δάσκαλος των αγγλικών μου. Ένας γαλήνιος άνθρωπος: αυτό ήταν το χαρακτηριστικό του. Ακόμα κι όταν μας έβαζε τιμωρία στο φροντιστήριο (ήμουν πολύ, μα πολύ άτακτος!) τις δεχόμασταν , διότι προέρχονταν από ένα ήρεμο, γλυκό πρόσωπο που εξέπεμπε μόνο γαλήνη και αγάπη. Των παιδικών μου χρόνων ο εαυτός έτσι τον αισθανόταν.
Στης βιβλιοθήκης μου το γραφείο έχω και το μοναδικό βιβλίο που είχε γράψει. Μια μικρή ιστορία αληθινή. Αυτό έχω για να τον θυμάμαι, τον κυρ-Θόδωρο... Και σκέφτομαι πως τα γραπτά μένουν. Scripta manent που έλεγαν και οι αρχαίοι σοφοί Λατίνοι. Αυτά είναι που διασώζονται απ'το πληθωρικό, σαρωτικό πέρασμα του χρόνου...
Το ίδιο ακριβώς που συμβαίνει και με την ψυχή μου. Η ψυχή μου είναι αθάνατη, αφού έχει αιώνιες διαστάσεις με θεϊκές προεκτάσεις και δυνατότητες. Άρα, ό,τι γράφεται στη ψυχή μου μένει για πάντα εκεί: το scripta manent της ψυχής...

Άραγε, προσέχω το τι γράφεται στο βιβλίο της ψυχής μου; Αχ, αυτή η αμέλεια... Το ύπουλο δηλητήριο της ζωής...

υγ: Άμα δε βαριέσαι, πάτα κλικ στις λέξεις με το μπλε χρώμα. Είναι σύνδεσμοι σχετικοί από παλιότερές μας αναρτήσεις. Καλημέρα, καλή δύναμη!

14 σχόλια:

  1. Scripta manent και για τη ψυχή!
    Υπέροχο Σεβάχ μου! Θα το λέω κι εγώ από και πέρα!
    Να'σαι καλα΄!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα.
    Ἡ ἀληθινή γλυκύτητα τοῦ ἀληθινοῦ Θεοῦ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν έχει μεγάλη σημασία τι αφήνουμε πίσω μας όταν "φεύγουμε", αλλά το τι κάνουμε όταν ζούμε.Κι ότι έχεις γράψει στην ψυχή σου όσο ζεις, τότε η ίδια θα ΄ναι κι όταν έχεις "φύγει".
    Γλυκιά καλημέρα και να ΄σαι πάντα καλά Σεβάχ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όταν θα φύγουμε από αυτό τον κόσμο, κανείς δεν θα θυμάται πόσα σπίτια, αυτοκίνητα και εξοχικά είχαμε.
    Οι άνθρωποι θα θυμούνται όμως, πως τους μιλήσαμε, αν τους βοηθήσαμε όταν το είχαν ανάγκη, αν μοιραστήκαμε μαζί τους το τραπέζι μας, αν ανοίξαμε το σπίτι μας για εκείνους, αν τους αγκαλιάσαμε με το σώμα και την καρδιά μας...
    Βάγια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα αληθινά πράγματα που έχουν αξία συνήθως δεν είναι υλικά :)

      Καλησπέρα Βάγια :)

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα..καλή δύναμη!υπέροχη ανάρτηση, μηνύματα για λίγους ίσως..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Κατερίνα!
      Είναι δύσκολο το να μάθουμε ν'ακούμε αυτή τη λεπτή φωνούλα της ψυχής μας... Νομίζω ότι στον καθένα μας υπάρχει μια ξεχωριστή στιγμή όπου θα κληθούμε να απαντήσουμε σ'αυτή τη φωνούλα...

      Νιώθω ότι είναι σαν ψίθυρος, σαν λεπτή διακριτική εκφραστική της συνείδησής μας.
      Ίσως πάλι να κάνω κ λάθος...

      Καλό ξημέρωμα :)

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα κι από μένα! Πόσο χρόνο στ αλήθεια θέλει κανείς να διαθέσει για να φτιάξει ένα blog με ουσία και μεράκι. Ευτυχώς που η τεχνολογία έχει και τα καλά της όταν αξιοποιήται σωστά. Πολύ μεγάλη η κουβέντα που έίπες περί του βιβλίου της ψυχής. Πάμπολες φορές κάνουμε σκέψεις που τις θεωρούμε αθώες οι οποίες τελικά αθροίζονται μέσα μας και χρόνο με το χρόνο διαμορφώνουν το εγώ μας. Θέλει πολύ πειθαρχία και επίγνωση του τι συλογιόμαστε καθε φορά. Αυτή άλλοστε είναι και η μεγαλύτερη ασκητική να προλαβαίνεις τους συνειρμούς σου πριν σε παρασείρουν εκείνοι όπου θέλουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ανδρομέδα!

      Θυμάμαι κάπου σε μια ευχή λέει ο ιερέας "να μας συγχωρήσει ο Θεός τα λάθη μας τα εκούσια και τα ακούσια"...

      Όσες αμαρτίες συσσωρεύονται στην ψυχή μας και την ποτίζουν με δηλητήριο μπορούν να φύγουν! Ακόμη και αν εμείς δεν τις καταλαβαίνουμε εύκολα. το θέμα είναι να προσευχόμαστε στο Θεό να μας φωτίζει να τις αντιληφθούμε ώστε να έχουμε το χρόνο να μετανοήσουμε.

      Καλό αγώνα σε όλους μας! Καλό βράδυ :)

      Διαγραφή
  7. Απαντήσεις
    1. Ανδρομέδα μου, μακάρι να τα έκανα και πράξη!

      Καλό ξημέρωμα, καλή δύναμη :)

      Διαγραφή