Disable_right_click


Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Η εκκλησία δεν φτιάχνει οπαδούς. Η εκκλησία φτιάχνει αγίους!

Δεν αγκαλιάζεις το λαό μόνο με τα συσσίτια που είναι σημαντικό και αυτό δεν το αμφισβητώ βέβαια.
 Τον λαό, όμως, τον αγκαλιάζεις περισσότερο με τις πολιτιστικές ρίζες του, τον πολιτισμό που έχει μέσα του, τον τρόπο της σκέψης του, τις βαθύτερες εσωτερικές ανάγκες του. Δεν ξεδιψάσαμε τον λαό. Εμείς αρκεστήκαμε στα ήθη και τα έθιμα στους εξωτερικούς τύπους. Τι έχουμε να πούμε σήμερα στα νέα παιδιά; Ψάξαμε την διάλεκτο των νέων παιδιών; Αν τα θέλουμε, δεν τα θέλουμε για να αυξήσουμε τους οπαδούς του εκκλησιαστικού κλάμπ. Η εκκλησία δεν φτιάχνει οπαδούς. Η εκκλησία φτιάχνει αγίους.
 Διαφέρει το ένα από το άλλο. Και άγιος σημαίνει ελεύθερος άνθρωπος. Άγιος δεν είναι αυτός που τηρεί πέντε-δέκα κανόνες, μηχανικές εντολές. Θα πει ότι είναι κάποιος που κανονικά ελευθερώνεται «τω αγαθώ.» Συναντά έτσι το Θεό .
Δεν φαίνεται ο Θεός, όταν υπάρχει το νέφος και η ομίχλη των παθών. Πρέπει να φύγει η ομίχλη για να δεις τον ήλιο.

πηγή: iereasanatolikisekklisias.blogspot.com

15 σχόλια:

  1. καλημερα φιλε μου!
    πολυ καλο το μυνημα του ποστ!
    δυνατο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να έχεις μια ηλιόλουστη, καλή και χαρούμενη μέρα :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης, Ωραιοζήλη μου!

      υγ: Τσέκαρε το blog απ'το οποίο δανείστηκα το σημερινό κείμενο. Έχει αρκετές δυνατές αναρτήσεις.

      Διαγραφή
  3. Πολύ σημαντικά αυτά τα λόγια...Και ας μην ξεχνούμε ότι Εκκλησία δεν είναι μόνο οι ιερωμένοι, αλλά και οι λαϊκοί, το ποίμνιο.
    Αντιγράφω τα λόγια κάποιας αγιασμένης ψυχής, του Αναστασίου Μαλαμά- από το βιβλίο Ασκητές μέσα στον κόσμο, μέρος Β:
    «Η Εκκλησία δεν είναι θέατρο να θέλη να κόβη όσο το δυνατόν περισσότερα εισιτήρια. Σκοπός είναι αυτοί που έρχονται να πιστέψουν ότι υπάρχει άλλη ζωή, Ανάσταση, Δευτέρα Παρουσία. Αλλοιώς τι να το κάνης το πλήθος; Γιατί να τους καλοπιάνης να έρχωνται όπως να είναι;».
    Καλημέρα, φίλοι μου. Καλό αγώνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλεξία μου, αυτό το βιβλίο που αναφέρεις είναι στα άμεσα σχέδια αγοράς μου :)

      Διαγραφή
  4. Καλημέρες αδερφέ :)
    Ακριβώς, η εκκλησία μας είναι ζωντανός οργανισμός που με άγια νοήματα 2000 ετών συνεχίζει να επιβιώνει όταν όλα γύρω χειροτερεύουν ανελλιπώς. Σα ζων οργανισμός όμως σημαίνει ότι βρίσκεται σε κάθε σημείο και όλοι μας σίγουρα γνωρίζουμε πού θα τον βρούμε. Η εκκλησία έχει τη δική της βιωματική φυσιογνωμία, που άρρηκτα συνδέεται με την παρουσία μας και την αμοιβαία κατανόηση.
    Οφείλουμε επομένως να μην περιμένουμε να κινηθεί ο οίκος του Θεού προς τα εμάς, αλλά να δημιουργήσουμε τη θέληση να πλησιάσουμε νοερά και σωματικά σε αυτόν. Την πνευματική ομίχλη και το σκοτάδι της ψυχής πρώτοι οι άγιοί μας συνειδητοποίησαν και αρκεί να αναλογιζόμαστε κάποτε πού πίστευαν αυτοί οι άνθρωποι, που προσδοκούσαν και γιατί.
    Εύχομαι για όλους μας Σεβάχ να είναι το πρώτο επίπεδο να προσεγγίσουμε με τη θέλησή μας την εκκλησία, το πιο εύκολο από όσα συναντούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δημήτρη μου, το σχόλιό σου ίσως το βάλω ξεχωριστή ανάρτηση. Γιατί φωτίζει αρκετά μια πλευρά που δυστυχώς δεν την πολυγνωρίζουμε (ή και δεν πολυασχολούμαστε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι δυστυχώς πολλά που δεν ασχολούμαστε και αδιαφορήσαμε. Γιατί δεν πιστεύω ότι αλλιώς δεν θα τα καταλαβαίναμε. Αφορμές ψάχνει ο κόσμος, αυτό κατάλαβα ότι ήθελα και εγώ. Τώρα είναι όλα πιο ξεκάθαρα.

      Διαγραφή
  6. Όμορφα αυτά τα λόγια! Σε ευχαριστούμε για όσα μοιράζεσαι! Καλό απόγευμα Σεβάχ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μεγάλο θέμα ανοίγεις, αγαπητέ φίλε, Σεβάχ, που σηκώνει πολύ συζήτηση και που περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους...
    Είδα πως, τα λόγια αυτά, είναι από μια συνέντευξη του Μεσογαίας Νικολάου, και το αναφέρω αυτό, σε συσχετισμό με την πρώτη φράση "Δεν αγκαλιάζεις το λαό", η οποία από μόνη της δείχνει, το πόσο αποξενωμένος είναι ο κλήρος (και όχι η εκκλησία, που σαν όρος και σημασία, είναι τελείως διαφορετικό πράγμα και ιδέα) από αυτό που αποκαλεί ποίμνιο!
    Είτε μας αρέσει,λοιπόν, είτε όχι, από την στιγμή που έγινε (εντελώς αντιχριστιανικά) ο διαχωρισμός σε κλήρο και λαό, είναι φυσικό να χάθηκε η πνευματική ουσία,
    που δίδαξε ο Κύριός μας.
    Και μην ξεχνάμε πως, όταν Εκείνος έτρεφε θαυματουργικά πλήθη ανθρώπων (βλέπε συσσίτια...) δεν το έκανε ως επίδειξη των δυνάμεών του ή για εκμετάλλευση συναισθημάτων, αλλά γιατί ήθελε να κηρύξει το ευαγγέλιο της Βασιλείας...

    Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις και καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ με προβλημάτισαν (θετικά!!) οι σκέψεις σου, Ανταίε μου...
      Πρέπει όλοι να αναλογιστούμε το μερίδιο των ευθυνών μας. Ο κλήρος (για το μεγάλο ποσό που του αναλογεί) κ εμείς (με τη δικιά μας προσωπική συμμετοχή κ την προσωπική μας σχέση μ'Εκείνον.. που θέλει μονάχα το καλό μας...

      Καλό ξημέρωμα, αδερφέ :)

      Διαγραφή
  8. Κατά τη δική μου γνώμη η εκκλησία δεν φτιάχνει ούτε οπαδούς ούτε αγίους.
    Επίσης ο ελεύθερος άνθρωπος δεν γίνεται κατ' ανάγκη άγιος.
    Μπορεί να γίνει ένας πολύ καλός καλλιτέχνης.

    Καλό σου βράδυ:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Serenata μου, στο τρένο των σκέψεων το πρώτο βαγόνι είναι το δικό σου σχόλιο, ακολουθεί το σχόλιο του Δημήτρη και, τέλος, μπαίνει η ανάρτηση. Νομίζω έτσι ολοκληρώνεται η ροή της σκέψης.
      Δε ξέρω βέβαια αν συμφωνείς κ εσύ...
      Πάντως το σχόλιό σου είναι πολύ, πολύ εύστοχο!

      Καλό βράδυ :)

      Διαγραφή