Disable_right_click


Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Αυτή που τελικά κερδίζει είναι η απλότητα.

(...) Γιατί τελικά η απλότητα είναι αυτή που κερδίζει. Τίποτα, τίποτα απ'όσα κάνεις με δολιότητα, με κακό πείσμα ή με πονηριά δε κρατάει πολύ. Ίσα-ίσα θα καλύψει την εγωπάθεια, το ναρκισσισμό. Προσωρινά. Σκέψου μετά τι μένει. Σκέψου το καλά. 

Η κενότητα απλώνεται σα θολή παγωνιά και εδραιώνεται άσειστα στη ψυχή. Κι εκείνη , μες στην ομίχλη μαραζώνει. Πνίγεται. Και υποφέρει. Η ματιά, το βλέμμα το προδίδουν αυτό... Ξέρεις, τα μάτια τα λένε όλα. Είναι ο καθρέφτης του εντός μας κόσμου.

Υπάρχουν άνθρωποι που, στην πορεία κάπου, έχασαν την απλότητα. Τους κατάπιε σιγά-σιγά η κακία, τους αλυσόδεσαν γερά τα πάθη. Και ψάχνουν με κάθε μέσο ανίερο να καταστρέψουν ό,τι όμορφο υπάρχει γύρω τους. Κάνουν σχέδια, τα λόγια τους είναι ύπουλα και σκέφτονται διπλά και τριπλά πώς και τι θα πουν. Βλέπουν τη ζωή σαν σκακιέρα και τους ανθρώπους σαν πιόνια. Φαύλος κύκλος. Συμπεριφορά σκοτεινή.
Η ομορφιά κρύβεται στα απλά πράγματα. Πρόσεξες το ρήμα; Κρύβεται. Γιατί; Επειδή η ομορφιά φανερώνεται μόνο όταν την προσεγγίσεις με αγνότητα, με καθαρότητα, με σεβασμό. Ένα αργόσυρτο αεράκι. Ένα ηλιοβασίλεμα. Το κελάηδημα του πουλιού. Το χαμόγελο των παιδιών. Το δάκρυ μιας μετανοημένης καρδιάς. Η ευχή στο κομποσκοίνι. Η κίνηση της αγάπης. Αυτά είναι κάποιες απ'τις πτυχές της ομορφιάς της ζωής. 

Μη γελιόμαστε, δύο δυνάμεις υπάρχουν στον κόσμο: το καλό και το κακό. Η πρώτη είναι αόρατη και ταπεινή και απλή. Σαν την άπειρη, ακατανόητη αγάπη του Χριστού μας. Η δεύτερη εκφράζεται απ'τις παρατάξεις του δαίμονα.

Προτιμώ την απλότητα. Την ομορφιά που δε χρειάζεται make up για να λάμψει. Τη συμπεριφορά που δε βασίζεται στο "δώσε-πάρε", αλλά στην απλόχερη ειλικρίνεια. Είμαστε ένα όπως έλεγε ο άγιος γέρ.Πορφύριος. Αρκεί να σκύψουμε και ν'αφουγκραστούμε την καλοσύνη. Την αγάπη. Την αγάπη Του. Ελεύθερα. Απλά.


10 σχόλια:

  1. Καλημέρα αόρατε :) Αυτό ακριβώς σκεφτόμουνα κι εγώ σήμερα... Το πρωί πήγα στο ταχυδρομείο και ενώ ερχόταν η σειρα μου σκέφτηκα από μέσα μου τι θα πω σε λίγο για το γράμμα: " ένα απλό ", και ξανά "ένα απλό" και μετά από λίγο "κύριε ελέησον".
    Ένα απλό Κύριε ελέησον! Και μετά όταν βγήκα από το ταχυδρομείο και με είδε ο πρωινός ήλιος είπα μέσα μου: Ένα απλό Κύριε ελέησον σαν το χάδι του ήλιου.
    Όσο για το γ. Πορφύριο αξίζει ολοι να διαβάσετε το νέο βιβλίο που γράφτηκε για τον όσιο από τον Γ. Κρουσταλλάκη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ποση αληθεια κρυβουν τα λογια σου..
    δεν ξερω κατα ποσο οι περισσοτεροι απο μας ακολουθουμε αυτο τον δρομο, με τοση ασχημια που υπαρχει, και δεν κυριευομαστε απο τον φοβο τελικα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μεγάλη και ουσιαστική αλήθεια....
    καλησπέρα Σεβάχ μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχως πλεον αυτο που κυριαρχει στον κοσμο ειναι η κακια, η ψευτια και η διπροσωπια. Και τα εχω ζησει και εγω απο πρωτο χερι. Αρχισαμε να ψαχνουμε για αυτο που θα μας ''σωσει'' αν και μέσα μας φοβομαστε οτι ισως ειναι λαθος.. Τι ζηταμε στην τελική ? Ενα χαμόγελο, μια ειλικρινη αγκαλια.. Ποσο μας λειπουν ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι, η απλότητα που φέρνει την ισορροπία!
    Η απλότητα που είναι η απάντηση σε όλα τα ερωτήματα.
    Η απλότητα που έχουν οι μοναχές και οι μοναχοί στα μοναστήρια μας που σε αγκαλιάζουν με ένα τους βλέμμα...
    Η απλότητα του γέροντα Πορφυρίου που έκανε αγιασμό σε οίκο ανοχής!
    Η απλότητα του ληστή που μίλησε στον Χριστό μας!
    Η απλότητα του Θεού και η πολύπλοκότητα η δική μας.....
    βαγια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βάλσαμο τα λόγια σου Σεβάχ μου ..τα είχα ανα΄γκη σήμερα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. airis ολοι εχουμε αναγκη τα ομορφα λογια.Η απλοτητα ξεκιναει παντα απο την ψυχη μας.Ο ανθρωπος που εχει στην ψυχη του απλοτητα,ειναι απλος σε ολα του.Ευχομαι ο Θεος να σου δωσει αυτο που επιθυμει η ψυχουλα σου.

      Διαγραφή
  7. Ακριβώς αυτή η απλότητα λείπει απο τη σημερινή πραγματικότητα.. και ο ανθρωπος θέλει όλο και περισότερα υλικα αγαθα .. και δεν σκέφτεται πόσα απο τα όμορφα συναισθήματα χάνει απλοτητα, .. μεγαλοσύνη.... αγάπη... .. απλα και ομορφα.. !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή