Disable_right_click


Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

2024. Νέα χρονιά, νέος στόχος: ν’αγαπήσω τον Χριστό

 Καλή χρονιά κι ευλογημένη, αδερφή/έ.

Η νέα χρονιά πώς σε βρήκε/βρίσκει; Πώς νιώθεις; Τι έχει αλλάξει στη ζωή σου; Πήρες νέες αποφάσεις; Συνεχίζεις τον αγώνα σου; 

Αυτά κι άλλα πολλά ερωτήματα με απασχολούν αυτές τις μέρες που εισήλθαμε στο 2024. Και είχα αρκετό χρόνο για να τα σκεφτώ διότι η αλλαγή του χρόνου με βρήκε άρρωστο και καθηλωμένο στο σπίτι. 

Μια από τις αποφάσεις της νέας χρονιάς είναι να θυμάμαι να μελετώ τον λόγο του Θεού καθημερινά. Ένα χωρίου (=απόσπασμα) από το Ευαγγέλιο και μερικές παραγράφους/σελίδες από κάποιο πνευματικό βιβλίο. Είναι επιβεβλημένο στοιχείο να ανανεώνουμε καθημερινά τη δύναμή μας και την πίστη μας την αδύναμη μέσα από τη ζωογόνο και αναγεννητική δύναμη και Χάρη των λόγων των θεΐκών. Δίχως αγώνα, δίχως μετάνοια, δίχως επαφή με τον Λόγο Του, μαραζώνει η ψυχή και έρχονται χίλια δύο κακά: άγχη, κατάθλιψη, μελαγχολία, ψυχοσωματικά, στεναχώριες, απολυτότητες, εγωισμοί, βάσανα.

Καθώς, λοιπόν, σκεφτόμουν τα παραπάνω, συνάντησα τις ακόλουθες αράδες στο βιβλίο του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου (απ’το βιβλίο ‘Βίος και Λόγοι’ των εκδόσεων Ι.Μ.Χρυσοπηγής) :

«Όταν μπει ο Χριστός στην καρδιά, τα πάθη εξαφανίζονται. Δεν μπορείς ούτε να βρίσεις ούτε να μισήσεις ούτε να εκδικηθείς ούτε, ούτε, ούτε… Πού να βρεθούν τα μίση, οι αντιπάθειες, οι κατακρίσεις, οι εγωισμοί, τα άγχη, οι καταθλίψεις; Κυριαρχεί ο Χριστός. Και η λαχτάρα του ανεσπέρου φωτός. (…)

Όταν όμως δεν ζεις με τον Χριστός, ζεις μες στην μελαγχολία, στη θλίψη, στο άγχος, στη στεναχώρια. Δεν ζεις σωστά. Τότε παρουσιάζονται πολλές ανωμαλίες και στον οργανισμό. Επηρεάζεται το σώμα, οι ενδοκεινείς αδένες, το συκώτι, η χολή, το πάγκρεας, το στομάχι. Σου λένε: «Για να είσαι υγιής, πάρε το γάλα σου, το αυγουλάκι σου, το βουτυράκι σου με δύο-τρία παξιμάδια». Κι όμως, αν ζεις σωστά, αν αγαπήσεις τον Χριστός, μ’ένα πορτοκάλι κι ένα μήλο είσαι εντάξει. Το μεγάλο φάρμακο είναι να επιδοθεί κανείς στην λατρεία του Χριστού. Ολα θεραπεύονται. Ολα λειτουργούν κανονικά. Η αγάπη του Θεού όλα τα μεταβάλλει, τα μεταποιεί, τα αγιάζει, τα διορθώνει, τα αλλάζει, τα μεταστοιχειώνει. 

Πολύ θα παρηγορηθεί η ψυχούλα μας, όταν λαχταρήσουμε τον Κύριο.»


Αυτά τα λόγια του αγαπημένου Αγίου Πορφυρίου ας γίνουν σύνθημα για τη χρονιά που μας ήρθε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου