Disable_right_click


Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Υμνολογίας στιγμή

  Σήμερα εγκαινιάζουμε μια νέα κατηγορία αναρτήσεων για τις Πέμπτες! Θα ονομάζονται "Υμνολογίας στιγμή". Θα είναι ένα τροπάριο, μία ευχή, κάτι σχετικό με το βιβλίο της εκκλησίας μας που ονομάζεται "Μηναίο". Στο Μηναίο (που είναι ένα για κάθε μήνα: πχ: το μηναίο του Αυγούστου, το μηναίο του Σεπτέμβρη, κλπ) για κάθε ημέρα υπάρχει η ακολουθία του/των αγίων που γιορτάζουν εκείνη τη μέρα. Εμείς θα παρουσιάζουμε ένα απ'αυτά τα υμνολογικά κείμενα. Συνήθως ένα τροπάριο. Σκοπός αυτών των αναρτήσεων (όσο και αυτών που θα ακολουθούν τις Παρασκευές) θα είναι να προσεγγίζουμε όλο και πιο πολύ την πρακτική πλευρά του μυστηρίου που συντελείται την ώρα των ακολουθιών στους ορθόδοξους ναούς ανά τον κόσμο.

  Σήμερα γιορτάζει, μεταξύ άλλων, και ο άγιος πρωτομάρτυς Στέφανος (είναι η ανακομιδή των λειψάνων του). Λέει σ'ένα απ'τα τροπάρια του κανόνα του αγίου: "Αγγελομόρφω προφανώς λαμπρότητι, καταυγαζόμενος, Αγγελικοίς ύμνοις, Πρωτομάρτυς Στέφανε, και Διακόνων πρόκριτε, κεκρυμμένος ως ώφθης, αξίως τετίμησαι, ένδοξε Μαρτύων αγλάϊσμα". Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ο συσχετισμός του πρωτομάρτυρα με το αγγελικό φως. Είναι ιδιαίτερα όμορφο το να αντιλαμβάνεσαι ότι για να 'σαι φωτεινός πρέπει να είσαι 'κεκρυμμένος', δηλαδή να προσπαθείς να'χεις πνευματική ζωή κρυμμένη απ'τα μάτια των άλλων. Η μυστική αγιότητα του πρωτομάρτυρα Στέφανου, του αρχιδιακόνου, τον ανέδειξε ολοφώτεινο, ένδοξο και άγιο.
  

4 σχόλια:

  1. καλημέρα και καλό μήνα!
    εύχομαι ένα όμορφο υπόλοιπο καλοκαιριού.
    μέσα Αυγουστου, θα απεχω απο το μπλοκινγκ, ισως κανω προγραμματισμενες αναρτησεις, ηθελα να ενημερωσω σε περιπτωση που "χαθω"
    καλη συνεχεια και να περνας ομορφα
    την αγαπη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου, καλή συνέχεια!! Εύχομαι ό,τι κι αν κάνεις στη ζωή σου, να'ναι γεμάτο δημιουργία, ελπίδα κι αγάπη Θεού!
      Καλή δύναμη :)

      Διαγραφή
  2. Γειά σου Σεβάχ. Ενδιαφέρον.

    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή