Disable_right_click


Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Πώς παντρεύτηκε

Και θυμάμαι τη συγκίνηση ενός φίλου μου που έλεγε "σιγά μην παντρευτώ, σιγά μη με παντρευτεί καμιά κοπέλα". Είχε λίγο απογοητευτεί και στη ζωή του ήταν κλονισμένος. "Ε, ας βρω μία όποια να'ναι. Μια να βρεθεί να με πάρει κι εμένα τον καημένο". Δηλαδή, ήθελε απλώς μια απλή κοπέλα. Μια κοπέλα να'ναι! Εντάξει, χωρίς απαιτήσεις και χωρίς αξιώσεις. "Και οποιαδήποτε να'ναι. Θα με πάρει εμένα;". 
Και βρήκε όχι απλώς μια απλή, αλλά μια καταπληκτική κοπέλα! Σ'όλα τα επίπεδα: γνώσεων, παρουσιαστικού, ψυχολογίας, καρδιάς, νοικοκυροσύνης... Όλα τα καλά! Όλα τα καλά τα είχε! Ζήταγε κάτι ασήμαντο αυτός. Του δίνει ο Θεός -ξαφνικά, ε; εκεί που δεν το περίμενε, εκεί που η λογική του έλεγε ότι δεν γίνεται- του τα'δωσε όλα! Και μου έλεγε μετά: "Α, ρε πάτερ. Είδες που γκρίνιαζα στο Θεό; Τι έλεγα και τι μου'δωσε ο Θεός; Άλλα νόμιζα και άλλα ο Θεός μου ετοίμαζε". Του λέω: "Δε λέω τίποτα, γιατί το'πες μόνος σου. Μόνος σου είπες κάτι πολύ θεολογικό: ότι ο Θεός μας είναι πλούσιος Θεός. Άπειρος Θεός. Αρχοντικός Θεός. Γενναιόδωρος. 

απόσπασμα από ομιλία του π.Ανδρέα Κονάνου -www.atheataperasmata.com

13 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία εξέλιξη των πραγμάτων!Είναι ωραίο να μη ζητάμε πάρα πολλά,θεοποιώντας τον εαυτό μας,αλλά έχω και μια ερώτηση.
    Είναι σωστό να ζητάμε απ'το Θεό να μας στείλει έναν οποιονδήποτε/μία οποιαδήποτε απλώς γιατί έχουμε "απελπιστεί";Είναι φυσιολογικό να μην ψάχνουμε κάποια συγκεκριμένα πράγματα που θα θέλαμε να έχει ο άλλος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Άννα-Μαρία.
      Νομίζω ότι την απάντηση την έδωσες μόνη σου! Όταν "ζητάμε απ'τον Θεό" κάτι, ακόμα και λάθος πράγμα να του ζητήσουμε, ΔΕΝ θα μας στείλει Εκείνος το λάθος πράγμα. Θυμήσου κάπου στο Ευαγγέλιο γράφει ότι αν ζητήσει το παιδί ψάρι, ο Πατέρας του δεν θα του δώσει φίδι (κάπως έτσι).
      Αλλά και στο συγκεκριμένο θέμα, έχω 2 σκέψεις:
      Πρώτον, ο άνθρωπος που περιγράφει ο π.Ανδρέας είχε φτάσει σε οριακό σημείο! (Έτσι, μάλλον, δικαιολογείται η κίνησή του)
      Δεύτερον, όταν ο άνθρωπος αφεθεί εν λευκώ, πλήρως στην αγκαλιά του Θεού, τότε Εκείνος του τα δίνει όλα πλουσιοπάροχα. Γιατί; Επειδή η πλήρης απεμπόληση του θελήματος δείχνει πίστη. Μεγάλη πίστη. Θυμήσου αυτό που έλεγε ο γέροντας Παΐσιος: "Αν πετάξεις το εγώ σου, θα το βρεις στην αγκαλιά του Θεού"!
      Συγγνώμη για την καθυστέρηση της απάντησης.
      καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
    2. Δεν κατάλαβα το παράδειγμα με το παιδί και τον πατέρα.Εκεί το παιδί ζητάει κάτι καλό και λέει πως ο πατέρας δε θα του δώσει κάτι κακό.
      Όσο για τις σκέψεις σου..πρώτον...τα όρια του καθενός νομίζω πως διαφέρουν.Κάποιοι άνθρωποι δένονται εύκολα κι απογοητεύονται εξίσου εύκολα.
      Δεύτερον...Εξαιρετικά τα λόγια του γέροντα Παϊσιου και εννοείται πως συμφωνώ κι αυτό είναι το ιδανικό,μα αυτό δεν το κάνει και εύκολο.Είναι δύσκολο να παραμερίσεις το θέλημα σου,να αδειάσεις από το "εγώ" σου και να πορεύεσαι έτσι.Πολύ δύσκολο!
      Δεν πειράζει για την καθυστέρηση,δεκτή η συγγνώμη! :)

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα Άννα-Μαρία. Εννοεί ότι ο Θεός είναι Πανάγαθος. Βλέπει τον αγώνα μας, την προσπάθειά μας, ακούει τις προσευχές μας και σίγουρα θα μας δώσει ό,τι καλύτερο. Γενηθήτω το θέλημά Του.

      Διαγραφή
    4. Απ'όσο θυμάμαι αυτό που λες το έχω κάνει και στα παιδιά στο κατηχητικό,απλώς δε μου κολλάει εδώ.Αν ζητάς κάτι επίμονα στο τέλος ο Θεός σου το δίνει και δέχεσαι τις συνέπειες των όσων ζήτησες!

      Διαγραφή
    5. Εξαρτάται. Δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση. Ναι, κάποιες φορές ο Θεός πράττει έτσι. (Υπάρχουν πολλές τρανταχτές ιστορίες-παραδείγματα).

      Γι'αυτό, καλό είναι να λέμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας (και να το πιστεύουμε όταν το λέμε) το "πάτερ ημών"...

      Καλό απόγευμα. Καλό Σ/Κ.

      υγ: Θα ψάξω να βρω τις ιστορίες αυτές που λες, Άννα-Μαρία.

      Διαγραφή
    6. Ωραία για τις ιστορίες!Καλό σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  2. Είναι αυτό που λέει και ο παπάς κάθε κυριακή στην Εκκλησία:
    "Πασα δοσις αγαθη και παν δωρημα τελειον ανωθεν εστιν καταβαινον απο του πατρος των φωτων". Το άκουσα σε κάποια ομιλία του Πατέρα Κονάνου και μου άρεσε πολύ. Τα τέλεια δώρα μόνο Εκείνος μπορεί να μας τα δώσει. Παρόμοιες ευχές έκανα και εγώ όπως ο φίλος σου Θαλασσινέ αλλά τελευταία δεν τις κάνω πιά. Ξέρω πως ο Θεός βλέπει στις καρδιές μας και ξέρει από τι έχουμε ανάγκη. Ας τον αγαπάμε, ας τον δοξάζουμε και αυτό που πραγματικά χρειάζεται η ψυχή μας εκείνο θα μας δώσει. Καλό απόγευμα!! Ελένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ωραία τα λες, Ελένη!
      Αφέσου στην αγκαλιά του Θεού και τίποτα δε θα σου λείψει!
      Καλημέρα.

      Διαγραφή
  3. Μη χάνετε το κουράγιο σας...
    Προσωπικά μετά από 3 χρόνια αρρωστημένης σχέσης και τελικά έμπρακτης αλλαγής πλεύσης, κατόπιν υπακοής στον Πνευματικό, είδα το όνειρό μου να ολοκληρώνεται...Αλλά έκανα πολύ προσευχή και είχα τεράστια εμπιστοσύνη στο Θεό.
    Τον γνώρισα τον άντρα μου μέσα σε 3 μήνες από την προηγούμενη σχέση, ενώ δεν είχα στο νου μου να κάνω άλλη σχέση,ήθελα ξεκούραση και ανανέωση.
    Ωστόσο, στον ένα μήνα λογοδοτήσαμε,καθυστέρησα συνειδητά το γάμο εγώ και έτσι παντρευτήκαμε σε λιγότερο από ένα χρόνο.Ο άντρας μου ήταν ακριβώς όπως ονειρευόμουν, πλανεύοντας μακριά στον ορίζοντα, ταξιδεύοντας με το νου. Κάποιος της Εκκλησίας κυρίως και με Πνευματικό. Αλλά και άλλα στοιχεία και εικόνες που είχα για τον άνδρα που θα ήθελα, ο Θεός επέτρεψε να γίνουν αληθινά.Είμαστε πολύτεκνοι και νοιώθω ευλογημένη κοντά στον άντρα που με έστειλε ο Θεός.

    Και αν κάποιος μερικά χρόνια πριν μου έλεγε πως θα είμαι ,θα απορούσα. Όπως μια φορά στο λεωφορείο που έτυχε να ταξιδέψω με ένα μοναχό και στη συζήτηση χωρίς να τον ρωτήσω, μου είπε ότι και εγώ θα παντρευτώ και θα κάνω οικογένεια και γελούσε ολόκληρος, μάλλον με την εικόνα που έβλεπε, τι να πω; Και τότε απορούσα και έλεγα,καθώς καθώς δεν είχα χωρίσει ακόμα από την άλλη σχέση,μα πως;Πώς θα συμβεί αυτό; Ο Θεός όμως προ γνώριζε...
    Παιδιά η πραγματικότητα με το όνειρο είναι πολύ κοντά, αν είναι για το καλό της ψυχής μας. Προσευχή για το καλύτερο και πίστη λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσευχή και πίστη είναι όπλα ακαταμάχητα.
      Σ'ευχαριστώ που μοιράστηκες μαζί μας την τόσο όμορφη και αληθινή ιστορία σου, ανώνυμη φίλη!

      Καλημέρα!

      Διαγραφή
    2. Πολύ πολύ πολύ όμορφο!!!!!!

      Διαγραφή