Συναντήσαμε τον κ.Κωνσταντίνο Ξενόπουλο και συζητήσαμε μαζί του θέματα σχετικά με την τέχνη, την αγιογραφία και άλλα ενδιαφέροντα που μπορείτε να αναζητήσετε παρακάτω. Ο κ.Κωνσταντίνος Ξενόπουλος είναι διακεκριμένος αγιογράφος, άρχων εικονογράφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Τα έργα του μιλούν από μόνα τους. Πριν παραθέσω την συνέντευξη, θα'θελα να τον ευχαριστήσω από καρδιάς!
Ερ: Πώς μπορεί να γίνει η Τέχνη διπρόσωπος Ιανός για την ψυχή του ανθρώπου;
Απ: Ο Ιανός απεικονιζόταν συχνά με δύο πρόσωπα, γενειοφόρος ή ξυρισμένος και ορισμένοι ερευνητές το απέδωσαν σε ζεύγη αντιθέτων, "γήρας-νιότη". Θα έλεγα, λοιπόν, πως μέσα από την Τέχνη της εικόνας -μιας και είναι το αντικείμενό μου- τα δύο πρόσωπα είναι η αλήθεια και η ομορφιά. Μόνο που εδώ δεν είναι ζεύγη αντιθέτων, αλλά δίδυμες αδερφές. 'Οταν η αλήθεια και η ομορφιά υπάρχουν μέσα στην Τέχνη της εικόνας, τότε αγγίζουν τη ψυχή του ανθρώπου.
Ερ: Υπάρχει καλή και κακή Τέχνη;
Απ: Ο Σαλβαντόρ Νταλί έλεγε: "Η ζωγραφική είναι η ειλικρινέστερη των τεχνών". Δεν υπάρχει τρόπος να παραπλανήσει. Είναι είτε καλή είτε κακή. Από την προσωπική μου πείρα, λόγω των πολλών χρόνων που διδάσκω, έχω διαπιστώσει ότι υπήρξαν μαθητές μου οι οποίοι δε μπορούσαν να ζωγραφίσουν. Κι όμως, αντί να σταματήσουν να σπαταλούν το χρόνο τους συνέχιζαν να ζωγραφίζουν κάνοντας ό,τι θέλουν και λέγοντας ότι αυτό τους "εκφράζει". Και αυτό το ονόμαζαν τέχνη.
Αυτός που πραγματικά θέλει να μάθει να ζωγραφίζει θα πρέπει να "ανταγωνίζεται" τη φύση και να "παλεύει" μαζί της. Πρώτα πρέπει να μάθει να ζωγραφίζει με ρεαλισμό. Και όταν μάθει καλά να ζωγραφίζει αυτό που βλέπει, τότε ως αληθινός καλλιτέχνης θα μπορεί να ζωγραφίζει αυτό που πρόκειται να δει.
Η Τέχνη δεν προσβάλλει ή καλύτερα δεν πρέπει να προσβάλλει. Είτε στη ζωγραφική είτε στο θέατρο, τη σάτιρα, κλπ δεν μπορούμε να ισοπεδώνουμε τα πάντα "χάρη της Τέχνης".
Ερ: Μπορεί ο άνθρωπος να ψηλαφίσει το Θεό μέσω της τέχνης;
Απ: Η Τέχνη της εικόνας έχει δυο πλευρές: το "ορατόν" και το "νοούμενον". Το "ορατόν" είναι αυτό που βλέπουμε με τα μάτια του σώματος και μας βοηθά να φτάσουμε στο "νοούμενον", δηλαδή σ'αυτό που υπάρχει μέσα στην εικόνα, με τα μάτια της ψυχής μας. Η εικόνα δηλαδή μας βοηθά να επικοινωνούμε με το Θεό ανά πάσα στιγμή. Αυτή η επικοινωνία είναι η "ψηλάφιση".
Ερ: Ασκητικότητα-ταπείνωση και Τέχνη. Υπάρχει σημείο συνάντησης;
Απ: Η "πνευματικότητα" είναι το σημείο συνάντησης. Όλοι γνωρίζουμε ότι η Τέχνη της εικόνας δεν είναι μια κοσμική Τέχνη. Ο εικονογράφος εκφράζει με το χρωστήρα του τους ασκητικούς αγώνες, την ταπείνωση και τις αρετές των αγίων. Γι'αυτό το λόγο θα πρέπει η εικόνα να φιλοτεχνείται μέσα σε ατμόσφαιρα προσευχής και εγκράτειας, ώστε να μην έχει καλλιτεχνική μόνο αξία, αλλά και πνευματική.
υγ: Τη Δευτέρα θα αναρτηθεί το δεύτερο μέρος της συνέντευξης
υγ: Τη Δευτέρα θα αναρτηθεί το δεύτερο μέρος της συνέντευξης
Πολύ ωραία συνέντευξη... ευχαριστούμε Σεβάχ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνυπομονώ για το δεύτερο μέρος...
Αγιογραφία δεν έχω διδαχθεί ποτέ εφόσον έκανα τις σπουδές μου στο εξωτερικό.
Μια φορά μόνο δημιούργησα μια εικόνα ως τάμα για την υγεία του πατέρα μου την οποία αφιέρωσα στην εκκλησία της Νίκαιας (Γαλλία). Η εικόνα ήταν δυτικού τύπου. Πρέπει να πω πως ήταν ιδιαίτερη εμπειρία... Στην αρχή είχα μεγάλη ανησυχία για το αποτέλεσμα. Μόλις όμως το πινέλο μου άγγιξε την επιφάνεια ένοιωσα να "πετάει"...
Συγνώμη που καταχράστηκα την φιλοξενία σου...
Να έχεις ένα όμορφο ΣΚ.
Η... μουσικούλα;;;
Καλό μεσημέρι, Μαριέλα μου.
ΔιαγραφήΕνδιαφέροντα αυτά που έγραψες!
Καλό Σ/Κ :)
υγ: Η μουσικούλα περιμένει τον "τεχνικό" της :) Ελπίζω να'ναι κομπλέ μέχρι το βραδάκι.
Είχα την τύχη να τον έχω δάσκαλο για 4 χρόνια στην σχολή της μητροπόλεως των Σερρών και Νιγρίτας και τον ευχαριστώ για τα τεχνικά αλλά και πνευματικά εφόδια που μου έδωσε, για να μπορώ τώρα να δοξάζω τον Κύριο με την ευλογημένη αυτή τέχνη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ δάσκαλε και φίλε Κώστα.
Αναστάσιος από Σέρρες