Disable_right_click


Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Καλή αρχή, αγαπημένα μου αδέρφια!

Αδέρφια μου αγαπημένα, γνωστά και άγνωστα,


τι ωραία περίοδος που ξεκινά αύριο! Η αρχή της Μ.Τεσσαρακοστής! Για να μην ανακατασκευάζω και απλουστεύω τα λόγια της εκκλησίας μας, ας διαβάσουμε σε μετάφραση το σημερινό δοξαστικό της Κυριακής της Τυρινής:

" Έφτασε ο καιρός που ξεκινούν οι πνευματικοί αγώνες με νίκη κατά των δαιμόνων, έχοντας ως όπλα της την εγκράτεια, την ευπρέπεια των Αγγέλων, το θάρρος και την ειλικρίνεια προς τον Θεό. Αυτήν την υπέδειξε ο Θεός στον Μωυσή κι έτσι αυτός έγινε συνομιλητής με τον Θεό. Κύριε, εν μέσω αυτών, αξίωσε και εμάς, σαν φιλάνθρωπος που είσαι, να φτάσουμε να προσκυνήσουμε τα άχραντα Πάθη σου και την αγία σου Ανάσταση".

Αδέρφια μου, ας ταπεινωθούμε (Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου). Ας μετανοήσουμε (Κυριακή Ασώτου). Ας αγαπήσουμε (Κυριακή Κρίσεως). Ας αγωνιστούμε (σημερινή Κυριακή Τυρινής). Δεν είναι τυχαίο που η εκκλησία μας έχει αυτή την τάξη ( = σειρά). 

Και, φυσικά, δεν είναι τυχαίο το ότι μας εισάγει με τέτοιο τρόπο νηστείας στο αυριανό μεγάλο αγώνισμα της Σαρακοστής. Κανένας αθλητής δεν ξεκινάει αγώνες χωρίς ζέσταμα. Χωρίς διατάσεις. Πρώτα, δοκιμάζεται λίγο (όπως κάναμε τις προηγούμενες 2 εβδομάδες). Προπόνηση. Χαλάρωση. Προπόνηση. Χαλάρωση. Και, από αύριο, αγώνας!!

Ας νηστέψουμε πρωτίστως τα πάθη μας. Τον κακό μας εαυτό. Ας μην αφήσουμε τον διάβολο να μας πολεμά δίχως αντίσταση. Ας λέμε την ευχή. Και, με την διακριτική βοήθεια του γιατρού μας και του πνευματικού μας, ας ριχτούμε και στην νηστεία των τροφών (που τόσο σοφά -και όχι τυπικά- ορίζουν οι θείοι κανόνες).

Μα, πάνω από όλα, ας μετέχουμε ενεργά στα μυστήρια της εκκλησίας μας. Αγωνιζόμενος χριστιανός είναι ο χριστιανός που δεν είναι αποκομμένος από το αμπέλι του Χριστού. Ο ίδιος μας το είπε άλλωστε αυτό. Ας εξομολογούμαστε τακτικότερα, ας κοινωνούμε τακτικότερα (πάντα με υπακοή στον πνευματικό μας).

Καλό αγώνα, αδέρφια μου. Μυστικό. Έμπονο. Γεμάτο ταπείνωση και αγάπη στον Θεό και στον συνάνθρωπο. Ας ευχόμαστε όλοι υπέρ όλων.


Σεβάχ


 


2 σχόλια: