Disable_right_click


Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Μας κλέβουν οι παπάδες; ή αλλιώς: η σχέση είναι προσωπική υπόθεση

Πριν λίγο καιρό ήμουν παρών σ'ένα ξέσπασμα ενός ανθρώπου. Άρχισε να κατηγορεί την εκκλησία και να λέει τα κλασικά: οι παπάδες μας κλέβουν, οι δεσποτάδες μας θέλουν στην άγνοια υποταγμένους, μας κοροϊδεύουν, μας εκμεταλλεύονται, εγώ αλλιώς τον φανταζόμουν το Θεό. Μάλιστα, για να στηρίξει όλο αυτά τα παράπονά του έφερε και παραδείγματα πολύ ορθά....Και μ'έβαλε σε σκέψεις. Πολλές σκέψεις. Να σου εκμυστηριευτώ μερικές.

Κάνουμε πάντα το λάθος να βλέπουμε τα σφάλματα των παπάδων, των δεσποτάδων και αμέσως λέμε: Να, αυτός έκανε αυτό. Και ποιο είναι αμέσως το συμπέρασμα που βγάζουμε; Άρα, καλά κάνω κι εγώ που δεν πάω στην εκκλησία. Δηλαδή, αμέσως βγάζουμε τον εαυτό μας απ'την εξίσωση, επειδή κάπου, κάποτε, κάποιος έκανε συγκεκριμένο σφάλμα. Και ξεχνάμε ότι ο Θεός είναι υπόθεση όχι του παπά που έκλεψε, αλλά του καθενός μας προσωπικά. Η πίστη είναι βίωμα. Είναι εμπειρία προσωπική, μυστική, εσωτερική. Είναι σχέση με το Θεό. Και σε μια τόσο προσωπική σχέση δε χωράνε ενέργειες ή παραλείψεις τρίτων. Για παράδειγμα, όταν ερωτευτείς, δε σε νοιάζει τίποτε άλλο παρά το ερώμενο πρόσωπο. Βλέπεις το πρόσωπο αυτό παντού και πάντα.
Είμαστε πολύ εύκολοι στο να κατακρίνουμε. Αλλά, είδαμε ποτέ τα δικά μας σφάλματα; Είδαμε ποτέ το δοκάρι στο δικό μας μάτι; Του έφταιγε ο παπάς που έκανε κάτι. Γιατί όχι; Και εκείνος άνθρωπος σαν και σένα και μένα δεν είναι; Ή μήπως ξεχνάμε το ότι και μέσα στους 12 μαθητές του Χριστού (που ο ίδιος τους διάλεξε) υπήρξε και ένας μετέπειτα προδότης; 
Θυμήσου, αδερφή/έ, ότι τον Ιούδα τον αγάπησε πιο πολύ απ'όλους ο Χριστός! Του έδωσε ευκαιρίες που σε κανέναν άλλον δεν έδωσε. Ο Χριστός μας τίμησε με το υπέρτατο, χαοτικό, ασύλληπτο δώρο: την απόλυτη ελευθερία μας.... Απόλυτη ως την αιωνιότητα!

Άμα δε σ'αρέσει ο παπάς ο εγωίσταρος ή ο ψάλτης που τα τσεπώνει, διάλεξε μια άλλη ενορία και πήγαινε εκεί. Άμα -όπως λες- δε σ'αρέσει ο παπάς αυτός, πήγαινε σε κάποιον άλλον να εξομολογηθείς. Αλλά να θυμάσαι ότι ακόμη και ο πιο αμαρτωλός ιερέας όταν κάνει Λειτουργία κατεβάζει το Θεό τον ίδιο στη γη. Γι'αυτό καλό είναι να το θυμόμαστε αυτό πριν πάμε να κρίνουμε...

Η πίστη δεν είναι θεωρίες. Μυστικά μέσα σου θα την βιώσεις την επικοινωνία με το Χριστό. Ό,τι και αν ακούς, όσα επιχειρήματα και να σου πουν, άμα δε το νιώσεις, είναι χαμένος χρόνος... Και θυμήσου ότι ο Χριστός δεν υποχρεώνει κανένα. Δέχεται ακόμα και εκείνους που μετανιώνουν έστω και στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Τόσο αρχοντική και άπειρη είναι η αγάπη του. Τους βάζει στη Βασιλεία του έστω και μ'ένα ύστατο ήμαρτον (θυμήσου: ληστές, πόρνες, απατεώνες, κλπ, κλπ). Άρα, αυτός που τώρα κρίνουμε και βρίζουμε, μπορεί να καταλήξει στην αγκαλιά του Θεού κι εμείς -λόγω της κατάκρισής μας- να αποξενωθούμε απ'την αγάπη Του...

Και κάτι τελευταίο: Άσε τους άλλους να φωνάζουν και να ουρλιάζουν και να τους φταίνε όλα. Άσε ακόμα και τα μεγαλόστομα κηρύγματα. Άσε με κι εμένα που πήρα φόρα. Εσύ, πήγαινε κάπου ήσυχα, και με όση δύναμη ψυχής έχεις πες Του: Χριστέ, ακούω τόσα και τόσα σκάνδαλα. Δεν ξέρω τι να πρωτοπιστέψω. Αν υπάρχεις όμως, έλα στην ψυχή μου μέσα. Έλα να σε νιώσω. Και, αν το πράξεις αυτό με πίστη και ταπείνωση, Εκείνος σίγουρα θα σε επισκεφτεί... Στα σίγουρα....6 σχόλια:

 1. Το γνωστό, η μύγα και η μέλισσα του Π.Παϊσίου!
  Κάποιοι θα δούν το χειρότερο ή έτσι θα το μεταφράσουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η διάθεση της καρδιάς οπωσδήποτε παίζει τον καθοριστικότερο ρόλο...

   Διαγραφή
 2. Καλησπέρα σας. Θα'θελα να προσθέσω στά όσα καίρια και με ειλικρίνεια περιγράψατε παραπάνω , ότι η Εκκλησία είναι θεραπευτήριο των ψυχών μας(και των σωμάτων μας) και Ιατρός είναι ο Κύριος. Για όλους μας..και για τους κληρικούς και για τους λαϊκούς...και μέσα στο ναό, να μη ξεχνώ ότι όλοι είμαστε ομοιοπαθείς και ζητάμε το έλεός Του. Την βοήθειά Του. Και στο σπίτι μου, και στη δουλειά μου,και στον δρόμο,και παντού.." Βοήθα με Κύριε ". Και να θυμάμαι ".. 'Οτι την ανομίαν μου εγώ γινώσκω,και η αμαρτία μου ενώπιόν μου εστί δια παντός". Η δική μου αμαρτία ,ΟΧΙ του άλλου..Yasemin C.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολύ δυνατή δημοσίευση Σεβάχ μου :)
  Καλημέρα.
  Δεν προλάβαινα χτες να διαβάσω όλες τις παραπομπές σου αλλά υποσχέθηκα (στον εαυτό μου)ότι θα γυρίσω να το κάνω , και το έκανα!
  Φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή