Disable_right_click


Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Της στίλβης των ονείρων

Πάντα αναρωτιόμουν γιατί νιώθω ταξιδευτής...
Μια αέναη, εσωτερική, απροσδιόριστη έγνοια που μου χαρίζει τη δυνατότητα του καθημερινού αυτοπροσδιορισμού. Όχι μόνο για τη θέση  μου στην κοινωνία αλλά και για τη συμπεριφορά μου απέναντι στους γύρω μου. Και το δυσκολότερο: απέναντι στον εαυτό μου.

Να'μαι και πάλι εν πτήσει. Στον αέρα. Γράφω αυτή τη στιγμή στο stand του καθίσματος και οι σκέψεις μου περιτριγυρίζονται απ'τα νυχτερινά σύννεφα. Το ογκώδες αεροπλάνο γίνεται μέσο αναζήτησης και περιηγητής μου στο συνοικισμό των αστεριών. Κλείνω τα μάτια μου. Προσπαθώ να υπερβώ το σταθερά μονότονο βουητό των μηχανών που σκίζουν τον παγωμένο αέρα.

Το να ταξιδεύεις συνεχώς, σου γεννά ένα ακαθόριστο δίλημμα: αστάθεια στο χωροχρόνο σου ή άγκυρα σταθερότητας μέσα απ'την αλλαγή;

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά και ποιοι είναι οι καημοί που θα'θελα να χρωματίζουν και να ορίζουν τα όνειρά μου; Σαν μικρό παιδί που περιπλανιέται με τη φαντασία του στον παραμυθόκοσμο του βιβλίου που του διαβάζει η μητέρα του... Ιστορίες για καληνύχτα στην καθημερινότητα της αστάθειας ή ρομαντισμοί ασύνοροι στη σίγουρη σταθερότητα της αλλαγής;

Ο πιλότος μόλις τώρα μάς ανέβασε πάνω απ'τα σύννεφα. Ταξιδεύουμε στο ίδιο επίπεδο με το φεγγάρι. Δε χρειάζεται πλέον να στρέψω το κεφάλι μου ψηλά για να θαυμάσω τη στίλβη του. Ελκυστικό μέσα στο απόλυτο πλέον σκοτάδι, απορροφά τους ήχους της σκέψης μου. Στιγμές μοναδικές...

Και είμαι ακόμα ταξιδευτής... Μέχρι να διαβώ κι εγώ το κατώφλι τ'ουρανού... Ταξιδευτής... Της στίλβης του φεγγαριού και της στίλβης των ονείρων μου συνθέτης κι ερμηνευτής. Σε μια συμφωνία μουσική. Μόνο που την ακούω μονάχα εγώ. Και μονάχα αν αφουγκραστώ προσεχτικά. Ηθοποιός και θεατής ταυτόχρονα... Ταξιδευτής τ'ουρανού και κυνηγός της στίλβης των ονείρων.
Και η πτήση συνεχίζεται...

ημερολόγιο. τρεις νύχτες πριν. ασυνάρτητες σκέψεις εν πτήσει.

14 σχόλια:

  1. Όμορφα που γράφεις!
    Με μάγεψες!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ, Αριστέα μου, αλλά εμένα δε μ'αρέσω :)

      Απλά, είναι μερικές στιγμές που νιώθω μέσα μου μια έντονη ανάγκη να γράψω! Όχι από φιλολογική διάθεση, αλλά από βαθιά εσωτερική ανάγκη.

      Καλημέρα και καλή δύναμη σήμερα!

      Διαγραφή
  2. Υπέροχη δημοσίευση Σεβάχ!
    Όπως τα ταξίδια που κάνουμε είναι για να γνωρίσουμε ή να μάθουμε νέους τόπους, έτσι και τα ταξίδια της ψυχής μας είναι για να γνωρίσουμε και να μάθουμε τον εαυτό μας.Αυτό μας κάνει καλύτερους και μας προφυλάσσει από κακοτοπιές.Συνέχισε λοιπόν την πτήση σου και μη φοβάσαι τίποτα!
    Καλημέρα και χαρούμενη εβδομάδα!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Σοφία μου!
      Με την υπέροχη συμβουλή-παρομοίωσή σου μου θύμισες το τραγούδι "Μικρή πατρίδα" που λέει "ταξίδεψε η καρδιά κι αυτό μου φτάνει"...

      Πολύ μ'αρέσουν τα καρδιακά ταξίδια. Μου φαίνεται πως είναι κάτι σαν ανάσα ψυχής!

      Καλή δύναμη, καλή μέρα :)

      Διαγραφή
  3. Γητευτής των ονείρων και της γραφής... Καλησπέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γητευτής δε νομίζω! Γητεμένος και μαγεμένος απ'τα όνειρα και τη λογοτεχνίας, ναι!

      Καλό απόγευμα, Εμμέλεια :)

      Διαγραφή
  4. Δεν θα έλεγα ότι το δίλημμα είναι ακαθόριστο... Επιλέγω αυτόματα "την άγκυρα σταθερότητας μέσα από την αλλαγή¨"!!!!
    Καλή εβδομάδα να έχεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να κατασταλάξω εκεί... Το θέμα είναι να πειστώ εντός μου.

      καλό απόγευμα Μαριέλα! Περιμένω τις επόμενες ζωγραφιές σου :)

      Διαγραφή
  5. "Και είμαι ακόμα ταξιδευτής... Μέχρι να διαβώ κι εγώ το κατώφλι τ'ουρανού..."
    Υπέροχο Σεβάχ! Ακόμα και άν είναι μια βαθιά εσωτερική σου ανάγκη όπως γράφεις εσύ εξωτερικεύεις τις σκέψεις σου με έναν μοναδικό τρόπο.
    Το αεροπλάνο σου ταξιδεύει σχεδόν πάντα πάνω από την διαχωριστική γραμμή που χωρίζει τον κόσμο που ζούμε από τον κόσμο που μόνο οι ψυχές μας μπορούν να επισκευτούν.
    Μιά διάφανη λεπτή γραμμή στο τέλος του ορίζοντα, εκεί που τα ροζ-κόκκινα χρώματα του πρωινού ήλιου ανακατεύονται με την πρωινή ομίχλη που σηκώνεται από τα χωράφια,
    εκεί που η γή απέχει μόνο μιά ανάσα από τον ουρανό.

    Σου εύχομαι να συνεχήσεις να ταξιδεύεις....

    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ελένη μου!
      Τις πτήσεις τις λατρεύω! Και τις πραγματικές (τ'αεροπλάνα πάντα μ'ενθουσίαζαν. Γι'αυτό και τα προτιμώ όταν μετακινούμαι -όπως αυτές τις μέρες που είμαι εν κινήσει) και τις μεταφορικές, δηλαδή αυτές τις καρδιάς.

      Να'σαι πάντα καλά. Καλό βράδυ :)

      Διαγραφή
  6. Αγαπητέ Σεβάχ, σε συγχαίρω για το θάρρος σου να εκτεθείς. Ήθελα να σου δώσω τα συχαρίκια από το άτεχνο παραμύθι σου αλλά να που μου δίνεται η ευκαιρία και εδώ. Δεν πιστεύω ότι δε σου αρέσουν αυτά που γράφεις -αν αυτό εννοούσες σε ένα σχόλιο. Δε θα τα δημοσίευες αλλιώς. Και πολύ καλά έκανες. Η σχέση σου με τη λογοτεχνία και τις λέξεις αποδίδει ώριμους και εύγευστους καρπούς. Την καταλαβαίνω αυτή την εσωτερική ανάγκη έκφρασης για την οποία μιλάς. Και το ταξίδι ... προπάντων το ταξίδι.. Γι' αυτό, αν μου επιτρέπεις, ένα απόσπασμα ενός αραβικού ποιήματος ταιριαστό με την περίσταση:
    "Να η ζωή σου, τη σαρώνουν λέξεις
    που τα λεξικά δε φανερώνουν τα μυστικά τους / λέξεις
    που δεν απαντούν, μονάχα ρωτούν - περιπλάνηση."
    (Άδωνις, Η αρχή του βιβλίου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Π!
      Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για το απόσπασμα του ποιήματος. Σπεύδω να το αναζητήσω στον ιστοχώρο!

      Καλημέρα :)

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα και από μένα!Καλές πτήσεις εύχομαι και καλά ταξίδια γενικότερα!Θα σε χαρακτήριζα μάλλον τυχερό που μπορείς και ταξιδεύεις συχνά.Κι εγώ θα το'θελα πολύ!Βέβαια είπαμε και τα ταξίδια του μυαλού έχουν κι αυτά τη γοητεία τους!!!

    υ.γ. Μήπως να το ξανασκεφτείς το Θαλασσινός και να το κάνεις...Εναέριος; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλησπέρα Άννα-Μαρία μου!!
      Τα ταξίδια είναι όντως όμορφα. Πάλι σε τρεις μέρες θα ξαναταξιδέψω γι'άλλη πόλη και μετά από ένα διήμερο ξανά!

      Να'σαι πάντα καλά! Η Παναγιά μαζί σου!

      υγ: Το σκεφτόμουν όταν τελείωνα το γράψιμο εκείνη τη στιγμή στο αεροπλάνο!

      Διαγραφή