Disable_right_click


Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Βιβλιοπροτάσεις

«Όσιος Γέρων Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης, ο Πνευματικός πατέρας και παιδαγωγός», Γ. Κρουσταλλάκη, εκδόσεις Εν πλω.

Ο κ. Γεώργιος Κρουσταλλάκης είναι ομότιμος καθηγητής της Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έζησε από πολύ κοντά το βίο και την προσωπικότητα του Γέροντος Πορφυρίου. Με πολύ αγάπη και συγκίνηση στο βιβλίο του «Όσιος Γέρων Προρφύριος Καυσοκαλυβίτης, ο Πνευματικός πατέρας και παιδαγωγός» αναφέρεται στα χαρίσματα του οσίου: την αγάπη του χωρίς όρια, την ταπείνωση, την υπακοή, την αδιάλειπτη προσευχή, τη διάκριση, τη διόραση και την προόραση, καθώς και το χάρισμα της ιάσεως και της κατανόησης ξένων γλωσσών, χαρίσματα με τα οποία βοήθησε και παρηγόρησε χιλιάδες ψυχές.

Στις σελίδες του βιβλίου ξετυλίγεται μέσα σε όλη τη χάρη και την αγιοπνευματική του κατάσταση ένας άγιος που θεραπεύει σώματα και ψυχές, ένας άγιος της τεχνολογίας και του διαστήματος, ένας άγιος που βλέπει κάτω απ’ το έδαφος και πάνω από τα σύννεφα... Ένας άγιος ποιητής, που έβγαινε έξω νωρίς το πρωί για να δει το Αιγαίο πέλαγος και να του έρθει το άρωμα της θάλασσας. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά «Ο Χριστός δεν θέλει κοντά του χοντροκομμένους ανθρώπους, αλλά λεπτούς. Πόση πράγματι ποιητικότητα υπάρχει στη θέα, στη διδασκαλία, στο έργο του Κυρίου, στη θάλασσα της Τιβεριάδος! Διαβάστε το ψαλτήρι, γλυκαίνει την ψυχή. Αγαπήστε τη φύση. Ξυπνήστε το πρωί να δείτε το βασιλιά ήλιο να βγαίνει ολοπόρφυρος από το πέλαγος.»

Επίσης, ο Όσιος Πορφύριος παρουσιάζεται ως ένας μεγάλος παιδαγωγός και πνευματικός οδηγός. Το επίκεντρο της συμβουλευτικής του ήταν η σωστή διαπαιδαγώγηση και ανατροφή των παιδιών στην οικογένεια, συμβουλεύοντας τους γονείς να τα μαλώνουν λιγότερο και να προσεύχονται για αυτά περισσότερο.

Τέλος, εκτός από τα πολλά και ποικίλα θαύματα του Αγίου όσο ήταν εν ζωή, περιγράφονται και πολλά θαυμαστά γεγονότα που έγιναν γνωστά μετά το θάνατό του. «Δεν υπάρχει απόσταση μεταξύ μας», έλεγε όταν ήταν εν ζωή, «όταν φύγω απ’ αυτή τη ζωή, τότε, όταν με ζητάτε, θα είμαι αμέσως κοντά σας!» Πράγματι, έτσι ακριβώς συμβαίνει και ο όσιος είναι παρών στα καθημερινά προβλήματα της ζωής των ανθρώπων που τον επικαλούνται. Είθε ο Όσιος Πορφύριος να πρεσβεύει και υπέρ ημών.

υγ: Πολλές, πολλές ευχαριστίες στη φίλη Ε. που επιμελήθηκε αυτή την παρουσίαση! (Το βιβλίο το αγόρασα χτες και το ξεκίνησα κατά τη διάρκεια της πτήσης μου. Είναι όντως συναρπαστικό). Καλημέρα!

3 σχόλια:

  1. Ακούγεται υπέροχο, θα το ψάξω!!!
    Καλή σου μέρα, να έχεις μια όμορφη πτήση :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εγώ αυτές τι μέρες διαβάζω ένα βιβλίο του παππούλη από ένα πνευματικό του παιδί!
    Πραγματικά είναι μία όαση αγάπης και χαράς για τις ψυχές μας!
    Καλημερά:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολύ ωραία.. εύχομαι πολλοί να το διαβάσουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή