Disable_right_click


Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Γι'αυτή τη γλυκιά, την πιο γλυκιά αγκαλιά του κόσμου

ίσως κάθε ευκολία και κάθε δυσκολία σε καθενός το ταξίδι
αναπαύει και δοκιμάζει τις επιλογές μας

  Σκέφτομαι πως, ναι, η καρδιά ίσως είναι ο φάρος του μέσα μας κόσμου και η ψυχή τα φτερά της ύπαρξής μας. Κι όσες φορές κι αν πέσουμε, κι αν ακόμη συντριβούμε, άλλες τόσες φορές γίνεται να ξανασηκωθούμε. Και ν'αρχίσουμε και πάλι να προσπαθούμε με ελπίδα. Ελπίδα όχι συναισθηματικής αυθυποβολής ούτε χαζοχαρούμενα λογάκια. Αλλά βιωματικής, εσωτερικής πίστης πως Εκείνος είναι πάντα παρών. 

  Λένε πως ό,τι δε σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό. Ισχύει. Αλλά με μια θεμελιώδη προϋπόθεση: να διαχειριστείς σωστά κι ωφέλιμα τον πόνο. Γιατί δε σώζει ο κάθε πόνος. Κι όπως λέει κ ο π.Βαρνάβας Γιάγκου: "Σωστή διαχείριση (σσ: του πόνου) γίνεται όταν παύουν να υπάρχουν ανθρώπινες ελπίδες".

  Θυμάμαι μια ψυχή στο Αχέπα (ένας γλυκός παππούς 70κάτι χρόνων) που ολόκληρο το σώμα του ήταν ένα κουρέλι απ'τον πόνο. Είχε εξαπλωθεί παντού ο καρκίνος: ζωτικά όργανα, κόκκαλα, παντού. Κι όμως, αντί να του δίνουμε εμείς ελπίδα, μας έδινε εκείνος. Τρελό κι απίστευτο. Φεύγαμε με μια ελπίδα στην καρδιά. Το χαμόγελό του ήταν γνήσιο, αληθινό. Σε άγγιζε στα τρίσβαθά σου. Τα μάτια του τα έβλεπες να γελούν κι αυτά. Κάτι τέτοια πράγματα είναι το λιγότερο τρελά. Ή μάλλον υπέρλογα. Ξεπερνούν τη λογική μας. Και γι'αυτό βιώνονται πιο καλά όταν δε λέγονται... Ίσως πάλι να κάνω και λάθος. 

  Είναι, νομίζω, αυτή ακριβώς η εγκατάλειψη του 'εγώ', η αισιόδοξη απελπισία, που δίνει τα φτερά στην ψυχή και το φως στην καρδιά. Μα δε γίνονται αυτόματα αυτά. Δεν είναι θέμα αγοραπωλησίας. Άμα δε ζητήσεις την αγάπη Του, άμα δε προσπαθήσεις, πώς θα'ρθει η γλύκα Του μέσα σου; Θέλει να το θες, να το ποθείς, να Τον κυνηγάς, να Τον αναζητάς έστω κι αν έχεις παράπονα. Γιατί η σιγουριά και οι υπολογισμοί δείχνουν μια καρδιά που δε θέλει στ'αλήθεια να ρισκάρει. Σαν τον έρωτα είναι και η σχέση μαζί Του. Είναι σχέση, ναι! Θέλει να τα ρισκάρεις όλα. Τα πάντα. Να σβήνεις τις ανέσεις της ψευτοζωής. Να σβήνεις -όχι 'σβήσεις'.  Όχι μια φορά και τέρμα. Είναι αδιάκοπη η φλόγα. Είναι συνεχόμενος ο αγώνας. Δεν έχει όρια ο έρωτας, η αγάπη, η προσευχή. Δεν έχει πέρας η μετάνοια ούτε η συγχωρητικότητα. Είναι όλα μια μεγάλη, μια ατέλειωτη, στοργική αγκαλιά. 
υγ: Το δίστιχο στην αρχή είναι από αυτό εδώ το blog.
υγ2: Τα λόγια του π.Βαρνάβα (καθώς κι η φράση 'αισιόδοξη απελπισία') εμπεριέχονται στο βιβλίο του "Αμαρτωλών Εκκλησία"
υγ3: Artwork by J.Bessette

7 σχόλια:

 1. Ο άνθρωπος φίλε μου είναι το πιο ανθεκτικό πλάσμα στη Γη. όμως ο καθένας διαχειρίζεται το πόνο διαφορετικά και κάποιοι τον κρατούν βαθιά μέσα τους ή τον εκτοξεύουν σαν οργή ή σαν βοήθεια στους γύρω τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Θα συμφωνησω με την αχτιδα!!
  Περασα μετα απο πολυ καιρο για να σου ευχηθω Υγεια πανω απ ολα!!!!
  Εύχομαι η μαγεία των Χριστουγέννων να μας αγγίξει όλους και να μας δώσει το χαμόγελο και καθετι που χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι στη δύσκολη καθημερινότητα αυτής της εποχής.
  ˛.°★。˛ΟΜΟΡΦΑ ��˛ ΜΑΓΙΚΑ ��˛ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ°.★* *
  ˛°_██_*。*./ \ .˛* .˛.*.★* *★ 。**
  ˛. (´• ̮•)*˛°*/.♫.♫\*˛.* ~`˛_Π_____. * ˛*
  .°( . • . ) ˛°./• '♫ ' •\.˛*../______/~\*.
  *(...'•'.. ) *˛╬╬╬╬╬˛°.|田田 |門|╬╬╬-

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πόσο γλυκό, πόσο ενθαρρυντικό αυτό το κείμενο σου Σεβάχ μου!
  Αν δεν Τον αναζητάς σε κάθε βήμα, πως θες να είναι κοντά σου;...
  Καλημέρα σου εύχομαι και Καλές Γιορτές με Υγεία!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ξέρεις ποιά φράση μου έμεινε από τα λόγια σου;
  "Βιώνονται πιο καλά όταν δε λέγονται"... πόσο δίκιο έχεις..
  Σου στέλνω μια μεγάλη αγκαλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Λόγια πίστεως, ελπίδας και μιας ατέρμονης αγάπης! Η αγκαλιά Εκείνου που δεν την στερεί ποτέ σε κανέναν ας είναι το απάγκιο του καθενός για μια καλύτερη ζωή γεμάτη φως και "αισιόδοξης απελπισίας".... Χρόνια πολλά, Καλά Χριστούγεννα ταξιδευτή!

  ΑπάντησηΔιαγραφή