Disable_right_click


Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Απάντηση σε mail φίλου

Πριν 2 μέρες έλαβα mail φίλου αναγνώστη της αόρατης γωνιάς. Μου επισύναψε ένα link που είχε ως θέμα ένα γεγονός που συνέβη σε κάποια εκκλησία: άλλοι λένε ότι έγινε θαύμα και άλλοι όχι. Ο φίλος έγραψε και ζήτησε τη γνώμη μου. Όσο διάβαζα, όμως, το link τόσο σκεφτόμουν:

στ'αλήθεια έχει τόσο μεγάλη σημασία το αν είναι θαύμα ή όχι το συγκεκριμένο περιστατικό;
Και επικουρικά: το γεγονός αυτό μας βοηθάει στη σχέση μας με το Χριστό;

Με το που άρχισα να μελετώ το περιστατικό, θυμήθηκα και απόσπασμα ομιλίας του π.Ανδρέα Κονάνου που ανέφερε ένα παρόμοιο γεγονός με μια εικόνα που δάκρυζε. Έλεγε περίπου ο πατήρ: 
Πήγαινε ο π.Παϊσιος με το λεωφορείο κάπου και σε κάποια απ'τις στάσεις κατέβαινε πολύς, πάρα πολύς κόσμος για να δει την εικόνα που δάκρυζε. 
Μια ηλικιωμένη κυρία που καθόταν δίπλα στο γέροντα, γυρίζει τότε και, με ύφος, του λέει: "Εσύ, πάτερ, δε θα κατεβείς να δεις την εικόνα που δακρύζει"; Και ο γέροντας της απάντησε όχι. Οπότε εκείνη, παρεξηγημένη, άρχισε να του λέει διάφορα. Έτσι, ο γέροντας της είπε κατόπιν πως δεν είχε ανάγκη να δει θαύμα για να πιστέψει.

Αυτό ήταν το πρώτο που θυμήθηκα. Αλλά μπήκα και σε κάποιες άλλες σκέψεις προβληματιζόμενος θετικά: Άραγε, αυτός που πιστεύει έχει ανάγκη να βλέπει συνεχώς εξωτερικά θαύματα; Ο Χριστός δεν είπε "μακάριοι εκείνοι που δεν είδαν και πιστεύουν"; Άρα, ίσως το θέμα βρίσκεται αλλού: στην ελευθερία μας την απόλυτη. Και στην ειλικρίνεια της σχέσης μας μ'Εκείνον. Όσο Τον ζητούμε ελεύθερα, έμπονα και πραγματικά τόσο θα βρισκόμαστε σε τροχιά σύναψης σχέσης μαζί Του.

Φίλε, 
ο Χριστός μας είναι κάτι που βιώνεται, που "ζήται" (όπως έλεγε ο γέρ. Πορφύριος). Θα'θελα να'χα κι εγώ λίγη πίστη για να μπορούσα να πω ότι ο αληθινός χριστιανός, ο γνήσιος, μυστικός αναζητητής της Χάριτος δεν επηρεάζεται από τέτοια περιστατικά. Όχι γιατί δεν πιστεύει στα θαύματα, αλλά διότι τη βεβαίωση της πίστης τη νιώθει μέσα του. Σαν βράχο ακλόνητο, σαν οικοδόμημα αγέρωχο, πανέμορφο και στέρεο. "Πίστη σημαίνει σιγουριά γι'αυτά που ελπίζουμε και βεβαιότητα γι'αυτά που δε βλέπουμε" διάβαζα χτες το πρωί στην προς Εβραίους επιστολή.

Τώρα για όσους δεν πιστεύουν στα θαύματα είναι ξεκάθαρο το ό,τι και, θαύμα να δουν, δε θα πιστέψουν (εκτός κι αν το επιτρέψει ο Θεός), διότι η καρδιά τους είναι κλειστή κι αμπαρωμένη με πόρτες κι αλυσίδες που δε σπάζουν εύκολα... Ο πλούσιος (στην παραβολή του πλούσιου και του Λαζάρου) παρακαλεί τον Αβραάμ να στείλει έναν απ'τους νεκρούς να μιλήσει στ'αδέρφια του (τα εν ζωή) για να τα πείσει ότι τελικά υπάρχει κόλαση και παράδεισος και να τους πει ν'αλλάξουν ζωή. Μα ο Αβραάμ του απαντά πως δεν πρόκειται ν'αλλάξουν.

Θυμήσου και την άπειρη αγάπη του Χριστού και τα θαύματα που έκανε μπροστά στα μάτια των Φαρισαίων κι εκείνοι, πορρωμένοι, όχι μόνο δε πίστευαν, αλλά οι καρδιές τους σκληρύνονταν όλο και πιο πολύ...

Για να μη σε κουράσω περισσότερο, κλείνω λέγοντας:

είτε έγινε θαύμα είτε όχι, εσύ κράτα ό,τι νομίζεις πως μπορεί να σε βοηθήσει στο να θεμελιώσεις ουσιαστική σχέση μαζί Του. Μυστικά, συνεχόμενα και με τρόπο μεταρρυθμιστικό, αναζωογονητικό και αγωνιστικό.

Η αγάπη Του είναι παντού! Μακάρι ν'ανοίγουν οι ψυχές μας ώστε να βλέπουμε την κρυμμένη ομορφιά στο καθετί!

Εύχομαι οι πολυλογίες μου να βοήθησαν έστω και στο ελάχιστο. Καλή δύναμη. Να εύχεσαι.
Καλημέρα.

υγ: Ευχαριστώ για άλλη μια φορά για όλα τα σχόλια, τις φωτογραφίες και τα mail που μου στέλνετε. Ειλικρινά...

8 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία η απάντησή σου, Σεβάχ μου! Με απλά λόγια, αλλά και με πολύ αγάπη, μας μετέφερες την άποψη της καρδιάς και του μυαλού σου.
    Τι όμορφο είναι που μας βοηθάς, διαθέτεις χρόνο για όλους μας, στέλνεις κάθε πρωι τις ζεστές καλημέρες σου, απαντάς σε ερωτήματα φίλων και είσαι εδώ μαζί μας...
    Εύχομαι να είσαι καλά!
    βάγια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή τη σκέψη που έκανες, να αναρωτηθείς δηλαδή αν το θαύμα θα βοηθήσει στη σχέση μας μαζί Του, δεν την είχα κανεί ποτέ ως τώρα.. Σίγουρα, κάποιος που πιστεύει δε χρειάζεται να δει θαύμα, και κάποιος που δεν πιστεύει δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη..
    Όμως ξεχωριστά από τα θαύματα που γίνονται στην προσωπική ζωή όλων μας και είναι κάποιες φορές αόρατα (για παράδειγμα, θεωρώ θαύμα τη γέννηση των δύο αδερφών μου μετά από όσα πέρασε η μαμά μου), όταν ένα θαύμα γίνεται σε εικόνα, σε εκκλησία κλπ, ο πιστός θα τρέξει να το δει, όχι για να επιβεβαιώσει την πίστη του, αλλά γιατί θα αισθάνεται ευλογημένος που ήταν παρών..
    Να'σαι καλά Σεβάχ μου! Καλή δύναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπες μια λέξη με πολύ μεγάλο νόημα, καλή μου Pink Angel: "παρών"...

      Καλημέρα :)

      Διαγραφή
  3. Σεβάχ πριν ακόμα αναφερθείς στον γνωστό μακαρισμό αυτό μου ήρθε στο νου!
    Το θαύμα δεν χρειάζεται να το δεις για να το πιστέψεις! Αλίμονο σε αυτούς που ζητούν αποδείξεις για τα αυτονόητα!
    Τον Χριστό δεν τον ζήσαμε! Τον έχουμε μέσα μας!
    Υπέροχος ο Γέροντας που δεν κουνήθηκε από τη θέση του!
    Καλά να περνάς φίλε μου! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Αριστέα μου :)

      υγ: Έχουν βγει τελευταία αρκετά υπέροχα βιβλία με τέτοια περιστατικά για το γέροντα.

      Διαγραφή
  4. Με εντυπωσίασε η απάντηση σου...ποτέ δεν το είχα σκεφτεί έτσι...έχεις δίκιο..ο αληθινός χριστιανός δεν χρειάζεται τα θαύματα για να πιστέψει...! Κρατώ την φράση από την προς Εβραίους επιστολή: "Πίστη σημαίνει σιγουριά γι'αυτά που ελπίζουμε και βεβαιότητα γι'αυτά που δε βλέπουμε"
    Να έχεις μια όμορφη μέρα.... :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα καλή μου!
      Η Καινή Διαθήκη είναι γεμάτη τέτοια διαμάντια. Είναι όλη ένα μεγάλο διαμάντι.

      Διαγραφή