Disable_right_click


Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Όταν μιλάμε για τον έρωτα...

Σήμερα θα'θελα να μιλήσουμε λίγο για τον έρωτα. Θα σου πω μερικές φτωχές σκέψεις μου απαντώντας παράλληλα και σε λίγες ερωτήσεις που έφτασαν στο mail box της αόρατης γωνιάς.
Τι είναι ο έρωτας; Πολλοί σπεύδουν να λάβουν αμυντική στάση απέναντι στην έννοια για διάφορους λόγους. Ο έρωτας για να εννοηθεί πρέπει να βιωθεί. Είναι μια εμπειρία. Είναι σα να μιλάμε για τα γλυκά. Δε μπορείς να καταλάβεις τι είναι γλυκό, αν δε δοκιμάσεις πχ. μια πάστα ή ένα γαλακτομπούρεκο,κλπ.
Ο έρωτας ακόμα δεν περιορίζεται εννοιολογικά ούτε ταυτοποείται με τη σαρκική επαφή (όπως δυστυχώς πολλοί νομίζουν): αυτή είναι μονάχα μια όψη του. Έχει, σαν έννοια, πολλές βαθιές προεκτάσεις, πολλές όψεις αλλά και άκρως σημαντικές συνέπειες και αποτελέσματα στο μονοπάτι της ζωής μας. 
Πρέπει ή δεν πρέπει να ζούμε ερωτικά τη ζωή μας;

Θα απαντούσα ναι! Έρωτας σημαίνει όρεξη για ζωή. Σημαίνει ζωντάνια, δράση, ενεργητικότητα. Όποιος δε ζει με φλόγα, με όρεξη και παλμό τη ζωή του καταντά ένα άνευρο πλάσμα σαν πλοίο ακυβέρνητο στο έλεος της καταιγίδας. Πολλές φορές έχουμε πει και με τις αναρτήσεις εδώ και με τα σχόλια που γράφεις (και σ'ευχαριστώ θερμά!) ότι ζωντανός είναι ο αγωνιστής άνθρωπος, αυτός που παλεύει παρ'όλες τις δυσκολίες. Τι είναι αυτό; Δεν είναι έρωτας; Δεν είναι δίψα; Δεν είναι μεράκι και διάθεση για ζωή;

Κολλάει η πίστη με τον έρωτα;

Και η πίστη μας θέλει έρωτα! Θείο έρωτα! Θέλει κυνήγι ο Θεός, έχουμε ξαναπεί. Δηλαδή, να προσπαθείς κάθε στιγμή με ειλικρίνεια να βρίσκεις το Θεό σε οποιοδήποτε μέρος, σε οποιαδήποτε κατάσταση. Κυνήγι Θεού σημαίνει προσπάθεια ειλικρινούς σύναψης σχέσης προσωπικής μαζί Του. Και μετά προσπάθεια διατήρησης αυτής της σχέσης. Και όταν οδηγηθούμε σε λάθος επιλογές(όταν, δλδ, αποκοπτόμαστε απ'την ένωση μαζί Του), να'χουμε με τη συμμετοχή στα μυστήρια τη δυνατότητα της επανασύνδεσης.

Ας προσπαθούμε να ζούμε δυνατά τη ζωή μας! Με έρωτα! Κάθε χτύπος της καρδιάς μας να'ναι και μια περιπέτεια ξεχωριστή! Όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη. Δε λέω πως είναι εύκολο. Ο έρωτας είναι δύσκολος δρόμος (δες και εδώ)! Κλείνω με μια φράση που είδα στον τοίχο μια πολυκατοικίας και ταιριάζει πολύ με το θέμα σήμερα: Το ότι αναπνέεις δε σημαίνει ότι ζεις.

Καλή σου μέρα!

18 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρον το κείμενο σου σήμερα...συμφωνώ μ'αυτά που γράφεις!! Καλή σου μέρα εύχομαι, γεμάτη ζωή :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To'χα στο πρόγραμμα από καιρό, Ωραιοζήλη μου. Απλά περίμενα να συμμαζέψω τις σκέψεις μου και το υλικό.

      Διαγραφή
    2. Αχ αυτές οι σκέψεις...εγώ τις δικές μου ακόμα να τις μαζέψω...!
      Καλό σου βράδυ Σεβάχ μου :)

      Διαγραφή
    3. Αξίζει τον κόπο, Ωραιοζήλη μου!
      Κι εγώ δυσκολεύομαι να το πραγματοποιώ, αλλά ποτέ δεν το μετάνιωσα :)

      Διαγραφή
  2. Ποιός έχει μάθει τί είναι ο έρωτας και πώς να του μιλήσεις; Πώς υποτιμούμε τις όψεις του και υπερπροβάλλουμε πάνω μας και γύρω μας μια μόνο πλευρά του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μεσιέ Σεβαχ ενδιαφερων θεμα αλλα δεν τολμώ να εκφέρω γνώμη γιατι θεωρω οτι
    δεν εχω τις απαιτούμενες γνώσεις. Βεβαιως θρησκευτικές και επιστημονικες.
    Υπαρχει ομως ενα καταπληκτικο βιβλιο το οποιο εχει γραψει ενας κορυφαιος Ιεραρχης ο Σεβασμιωτατος μητροπολιτης Μεσογαιας και Λαυρεωτικης κ.Νικολαος ο οποιος περιγραφει με εκπληκτικη σαφηνεια συναισθηματικη ωριμοτητα και θεολογικη καταρτηση τον ερωτα και πως βιωνεται.
    Ο τιτλος του βιβλιου ειναι ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑ και εγω τουλαχιστον το πιστεύω πολυ! Σας το συνιστω γιατι δεν μπορουμε να βγαζουμε αβασανιστα συμπερασματα για το τι ειναι ερωτας και πως επιδρα στην ζωη μας και στην ορθοδοξη κοινωνια γενικοτερα. Ολα τα κεφαλαια παρουσιαζουν εξαιρετικο ενδιαφερον αλλα το κεφαλαιο ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΗΘΙΚΗ και ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ, ειναι πολυ διαφωτιστικο για ολους εμας που δεν γνωριζουμε σε βαθος το θεμα.
    Οποτε καλό ειναι να διαβαζουμε τα βιβλια των ειδικων πνευματικων ανθρωπων.
    Αυτοι ξερουν καλυτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ηλέκτρα μου, τα όσα γράφω εδώ δεν αποτελούν παρά μόνο προσωπικές σκέψεις. Τίποτα παραπάνω.

      υγ: Το βιβλίο το έχω διαβάσει. Και μου άρεσε πολύ! Ο π.Νικόλαος γράφει φανταστικά και με διαίσθηση καταπληκτική.

      Διαγραφή
    2. Το γνωρίζω πολύ καλά. Η υποδειξη ηταν περιττη.

      Διαγραφή
    3. Αν βρεις κ άλλο βιβλίο με παρόμοιο θέμα, στείλε σχόλιο. Μ'ενδιαφέρουν πολύ θέματα όπως η βιοηθική.

      Διαγραφή
  4. Ωραίο κείμενο Σεβάχ μου, όμορφες οι σκέψεις που μοιράστηκες μαζί μας! Κάπου εκεί γύρω βρίσκονται και οι δικές μου σκέψεις, σύμφωνες με τις δικές σου!
    Να έχεις ένα όμορφο βράδυ! Καλή ξεκούραση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. paloma μου, καλησπέρα!!
      Χαίρομαι που οι απόψεις μας ταιριάζουν!
      Καλό ξημέρωμα, να'σαι καλά :)

      Διαγραφή
  5. Μου θυμίζει το κείμενο σας μία ομιλία που άκουσα του πατρός Βαρνάβα Γιάγκου!
    Πολύ όμορφη και η συνδεσιμότητα με το φιλικό σας blog! άλλωστε τι θα μπορούσε να πει κανείς για τον Λειβαδίτη!

    Όμορφες σκέψεις-συμβουλές & παροτρύνσεις!

    Καλό σας βράδυ κ. Σεβαχ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή