Disable_right_click


Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Δεν έχουμε εχθρούς

Δεν έχουμε εχθρούς. Δεν υπάρχει εχθρός που να αξίζει τον κόπο να τον μισήσεις. Δεν υπάρχει εχθρός σ'αυτό τον κόσμο. Όποιος σου'κανε μεγάλο κακό, αν ψάξεις τη ζωή του, το πώς και το γιατί, τα κίνητρά του, τα παιδικά του χρόνια, το πώς ένιωσε, το γιατί έφτασε σ'αυτό το σημείο, θα δεις ότι δεν είναι εχθρός σου ούτε αντίπαλός σου.

(...) Δε μπορεί να σε βλάψει κανένας. Όταν νιώθεις ότι κάποιος σ'έχει βλάψει και τον μισείς, στην πραγματικότητα δεν σ'έχει βλάψει αυτός. Κάτι άλλο σου φταίει. Κάτι άλλο σε πειράζει. Αυτές τις στιγμές ρώτα τον Θεό: "Θεέ μου, αυτό τον άνθρωπο που μισώ εγώ, εσύ τον μισείς;". Θα σου πει: "Όχι. Εγώ τον έχω συγχωρέσει. Στο Γολγοθά. Αλλά και τώρα συγχωρώ τους πάντες και αγαπώ τους πάντες"...

απόσπασμα απ'το νέο βιβλίο του π.Ανδρέα Κονάνου "Αγάπη για πάντα", εκδ. "Σωματείο Παναγία Γάλαξα η Θαλασσοκρατούσα"

4 σχόλια:

  1. Ο μόνος εχθρός μας είναι ο εαυτός μας.
    Με εκείνον πρέπει να "παλέψουμε", με κανέναν άλλο!
    Όταν το καταλάβουμε αυτό, όλα νομίζω θα αλλάξουν.
    Βάγια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό μεσημέρι Βάγια :)

    Στις τελευταίες του ομιλίες ο π.Ανδρέας το αναφέρει αυτό! Αλλά δε θυμάμαι ακριβώς, διότι οδηγούσα και δεν μπορούσα να σημειώσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχετε να μου προτείνετε κάποιο βιβλίο περί Θεού και Ορθοδοξίας, για να χαρίσω σε κάποιον, ο οποίος δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με το Θεό;
    Σκεφτόμουνα κάτι απλό στην ανάγνωση και αληθινό.
    Βάγια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βάγια, υπάρχουν πάρα πολλά βιβλία που μπορούν να βοηθήσουν. Αλλά πρέπει να λάβεις υπ'όψη σου αρκετούς άλλους παράγοντες προκειμένου να προχωρήσεις στην επιλογή του "κατάλληλου" βιβλίου.

    Δηλαδή: είναι άντρας ή γυναίκα, μεγάλος ή μικρός, με μόρφωση ή όχι, τάση προς φιλοσοφία ή όχι, αν είναι πιο πολύ θεωρητικός ή πρακτικό μυαλό, κλπ... Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο.

    Αν θες, στείλε μου mail (geothalassinos@gmail.com) με ορισμένες λεπτομέρειες ώστε να σκεφτώ κάποιο που να ταιριάζει.

    Αν όχι, λάβε υπ'όψη σου τους σύγχρονους γέροντες (γέροντα Παϊσιο και γέροντα Πορφύριο), των οποίων τα βιβλία απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και κατηγορίες ανθρώπων.

    υγ: Συνδύασε την προσφορά του βιβλίου σου και με προσευχή καρδιακή. Τίποτα ανώτερο απ'την προσευχή, Βάγια. Θυμάμαι (τώρα που σου γράφω αυτά) περιστατικά ανθρώπων που γνώρισαν το Χριστό κάτω από εντελώς απρόσμενες περιστάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή