Disable_right_click


Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Mη τα σφίγγετε πολύ τα παιδιά

Για τα παιδιά, έλεγε: "Όχι πίεση· μη τα σφίγγετε πολύ". Κι επανελάμβανε το παράδειγμα με τα δεντράκια. "Το μικρό δεντράκι το δένουμε με προσοχή στο πασσαλάκι μ' ένα κουρέλι ή βαμβακερή κλωστή, για να μην τραυματισθεί. Και αφήνουμε μπόσικα, για να έχει άνεση να μεγαλώνει. Έτσι και τα παιδια, να τα παίρνετε με το μαλακό, με το γλυκό, όσο είναι μικρά". Έλεγε να τα έχουμε κοντά μας με αγάπη , να τους μαθαίνουμε να έχουν μυστηριακή ζωή, τι σημαίνει γέροντας, τι σημαίνει εξομολόγηση. "Μεθαύριο, όταν μεγαλώσουν , ό,τι πήραν πιο μικρά, δε θα πάει χαμένο". Έλεγε και το παράδειγμα με το κουρδιστήρι."Μην το κουρδίζετε τέρμα, μήπως σπάσει το ελατήριο. Έτσι και με τα παιδιά, μόλις βλέπετε ότι ζορίζονται να χαλαρώνετε το σφίξιμο". Όταν του έλεγαν ότι τα μεγαλύτερα παιδιά ξέφυγαν και έκαναν διάφορα , έλεγε: " Μη στεναχωριέστε. Λάσπη είναι αυτό. Αυτό δεν είναι κακό βαθειά, γιατι έχει περασμένο μίνιο απο μέσα. Δε σκουριάζει. Κάποτε θα πλυθεί η λάσπη , θα φύγει και δε θα έχει σκουριά.

γέροντας Παΐσιος
απ'το φιλικό blog http://talantoblog.blogspot.com/2012/05/blog-post_1531.html

6 σχόλια:

  1. έτσι μας έλεγε κι ένας γέρος δάσκαλος στο δημοτικό σχολείο. πήγαινα σ ένα σχολείο ιδιωτικό. ήμασταν τρεις κι ο κούκος. ο δάσκαλός μας ήταν τόσο υπέργηρος που δεν του έκανε καθόλου κέφι για μάθημα και μας διάβαζε ιστορίες από την Αγία Γραφή. και μας έλεγε αυτό με τα δεντράκια και τα πασαλάκια.
    τί γλυκός άνθρωπος! του άρεζαν οι καραμέλες πάρα πολύ. οι μαλακές καραμέλες φρούτων.
    για τα μεγαλύτερα παιδιά η στόφα μετράει αλλά σημαντικό επίσης είναι οι άνθρωποι να έχουν και λίγο "μέντα" καλή, να μην "ψήνονται"με ό,τι τους σερβίρουν για μόδα.
    ουφ ζέστες!!!
    καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ δύσκολο να είσαι γονιός με διάκριση, μέτρο και υπομονή.
    Τα παιδιά μαθαίνουν περισσότερο με το παράδειγμα, τη συμπεριφόρα και τις πράξεις των γονιών τους.
    Τα πολλά λόγια κουράζουν, οι παρατηρήσεις φέρνουν αγανάκτηση και θυμό.
    Ειδικά στην εποχή που ζούμε, που είμαστε όλοι σφιγμένοι και πιεσμένοι, λόγω οικονομικής κρίσης, χρειάζεται περισσότερη προσοχή και διάκριση από ποτέ.
    Βάγια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αδύναμοι άνθρωποι είμαστε γεμάτοι σφάλματα και λάθη. Όσο μεγαλύτερα τα εμπόδια τόσο μεγαλύτερες και οι ευλογίες αν έχουμε πίστη! Έστω και λίγη... Αρκεί η λίγη αλλά αληθινή. Ο Χριστός αναπληρώνει τα υπόλοιπα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάποτε ένας γέροντας μου 'χε πει «Ο Θεός θα καλύψει τις ελλείψεις μας». Δεν ήξερα τι εννοούσε. Άλλα ήθελα τότε να πιστέψω πως εννοούσε. Άλλα φαίνεται πως ήθελε να πει! Μα η ουσία είναι πως αν αγωνιζόμαστε κι ελπίζουμε σ' Εκείνον, κάποτε -όποτε και όπως Εκείνος ξέρει καλύτερα- θα καλυφθούν οι ελλείψεις μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα Ευγένιε.
    Μακάρι να είμαστε αναζητητές της πίστης...
    Καλό απόγευμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή